Az ellenzék költöztetné Ficót

Pozsony |

<p>Az SaS és az &nbsp;OĽaNO-NOVA képviselői ismételten felszólították Robert Fico kormányfőt, hogy költözzön ki abból a lakásból, melyet Ladislav Bašternák vállalkozótól bérel a Bonaparte lakóparkban.</p>

Az ellenzéki képviselők a bérleti szerződést és a bérleti díj rendszeres fizetését igazoló nyugtákat is látni szeretnék. Egyben felszólították Peter Kažimír pénzügyminisztert, hogy váltsa le a pénzügyőrség elnökét, František Imreczét, akinek Sulíkék és Matovičék szerint "oroszlánrésze" van az adócsalási ügy eltussolásában, Robert Kaliňák belügyminiszterhez hasonlóan. Az SaS és az OĽaNO-NOVA képviselői arról is beszámoltak, hogy kellő támogató aláírást gyűjtöttek össze, így javasolni fogják a belügyminiszter leváltását célzó rendkívüli ülés összehívását. Állításuk szerint Kaliňák az ügy kivizsgálását is befolyásolni próbálja. Azzal ugyanis, hogy kijelentette, az egész ügy csak kitaláció, a nyomozók tudomására hozta, milyen eredményt vár a vizsgálattól.  Ľubomír Galko (SaS) felszólította a Smer koalíciós partnereit, hogy a rendkívüli ülésen ne védjék Kaliňákot, hanem inkább gyakoroljanak nyomást Ficóéka, hogy Robert Kaliňák önként mondjon le. Az ellenzék több hónapja életben tartja a témát arra hivatkozva, hogy az ügyben szereplő Ladislav Bašternák építtette a Bonaparte luxusrezidenciát is, amelyben Robert Fico és Ján Počiatek is lakást bérel. Bašternák több szálon kapcsolható Robert Kaliňák belügyminiszterhez is. A Bašternák-ügy egy másik fővárosi ingatlanfejlesztésre, a Five Star Residence-re vonatkozik. Ebben vásárolt Bašternák egyik cége, a BL-202 – az ellenzék és szakértők szerint rendkívül magas áron – 12 millió euróért 7 lakást, amelyért visszaigényelte az áfát – mintegy 1,97 millió eurót. A lakásokat később piaci, mintegy 200 ezer eurós átlagáron adta tovább. Az ügy még 2012 elején, az első Fico-kormány alakulása idején történt. A pénzügyi hatóság bűnüldöző osztálya büntetőfeljelentést tett a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökségnél (NAKA), mivel szerinte fiktív árról volt szó, a cég csak mintegy 1,7 millió eurót fizetett a lakásokért. A NAKA azonban nem talált bűncselekményre utaló nyomot, és az ügyben nem indított nyomozást. Bašternák cége még ugyanabban az évben újabb 6 millió eurót igényelt vissza befizetett áfa gyanánt. A pénzügyi hatóság alkalmazottai ellenzéki képviselők szerint panasszal éltek a NAKA döntése ellen, de a hatóság vezetése az eljárást leállította. Az ellenzék szerint a hatóság vezetése nyomást gyakorolt két alkalmazottra, hogy az ügyet „söpörjék szőnyeg alá”. Kaliňák szerint az ellenzék azzal, hogy megpróbálja őt leváltani, csupán saját maga számára próbál politikai tőkét kovácsolni. Reakciójában a belügyminiszter tagadta, hogy az ügy kivizsgálását bármilyen módon befolyásolná. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?