Nem lesz több magyaróra

Pozsony |

<div>Elkészítette az oktatási minisztérium azoknak a feladatoknak a listáját, melyeket még az év végéig teljesíteni kíván. Öt intézkedést fogalmazott meg a nemzetiségi oktatásra nézve, viszont a magyar pedagógus-szervezet felvetéseit figyelmen kívül hagyta.</div><div>&nbsp;</div>

Újabb béremelés, a tantermek modernizálása, újabb oktatási eszközök, az óvodai férőhelyek feltérképezése és bővítése, az oktatási intézmények finanszírozásáról szóló jogszabály módosítása – sok más egyéb mellett ezt ígéri az oktatási minisztérium abban az intézkedéscsomagban, melyet még az év végéig teljesítene. Állítja, hogy a feladatsor a múlt héten lezárult kerekasztal-egyeztetést követően nyerte el végleges formáját. „Harmincnyolc feladatot fogalmaztunk meg a regionális iskolahálózatot, huszonnégyet a felsőoktatási intézményeket illetően, és öt intézkedés vonatkozik a nemzetiségi oktatásra” – mondta Peter Plavčan (SNS-jelölt). Legfontosabb feladatának a nevelés és művelődés fejlesztése nemzeti programjának kidolgozását tartja. A dokumentumot, melyben összegzik a következő 10 évre vonatkozó terveket és elképzeléseket, decemberben bocsátják nyilvános vitára. Plavčan egyébként maximálisan elégedett: „Már teljesítettük az oktatási reform első feladatait: beterjesztettük a pedagógusok szeptemberben esedékes béremelésére és az alsó tagozatos osztályokban a minimális osztálylétszám törlésére vonatkozó módosító javaslatokat” – dicsekedett. A tárca a feladatok közé besorolt egy újabb 6%-os pedagógus-béremelést, mely 2017 januárjától lenne esedékes, de a megfogalmazás alapján csupán felkéri a pénzügyminisztériumot, hogy keressen forrásokat az eddig nem tervezett emelésre. A felsőoktatási intézmények szigorúbb akkreditációs folyamattal és egyes szakok megszüntetésével számolhatnak.  A nemzetiségi iskolákra vonatkozó ötpontos feladatsor alapján a ruszin nyelv és kultúra ápolása mellett a magyar tanítási nyelvű iskolákban új módszertan szerint oktatnák a szlovák nyelvet. Törlik a kisebbségek lakta területeken található alsó tagozatos osztályokban a minimális osztálylétszámot, és szorgalmazni fogják a multikulturális dialógust, az egymással szembeni előítéletek felszámolását, és kilátásba helyezték a regionális oktatás segítését. A felső tagozatos osztályokban a tananyag kitérne a Szlovákiában élő kisebbségekre és kultúrájukra. A tárca mellőzte a magyar iskolák követeléseit, a magyar nyelv óraszámainak növelését és a történelemoktatással kapcsolatos felvetéseket.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?