Sztrájk az uniós elnökségre

Pozsony |

<p>A kormány tegnap jóváhagyta a pedagógusbérek 6%-os emelését, szeptembertől lesz magasabb a fizetésük. A pedagógusok viszont elégedetlenek a béremeléssel és az iskolaügy helyzetével, ezért szeptemberben, Szlovákia EU-elnöksége alatt újabb sztrájkra készülnek.</p>

A kormány tegnap jóváhagyta a közalkalmazottak bérét szabályozó jogszabályt, mely szeptembertől lép életbe, és amely 6%-os béremelést jelent a pedagógiai alkalmazottaknak és a tudományos dolgozóknak. 2018-ban újabb 6%-os emelést ígér a kabinet, ám azt a regionális iskolahálózat optimalizációjához köti. Az ágazat elégedetlen a kormány béremelési javaslatával. Az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete januártól 25%-os, a következő évben pedig további 10%-os béremelést kér, az iskolaügy költségvetését pedig évi 400 millió euróval duzzasztatná fel. A januári pedagógussztrájk szervezői, a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU) idén 140, jövőre pedig 90 eurós béremelést szeretne kiharcolni. Állítják, követeléseik továbbra is érvényesek és elvárják a kormánytól azok teljesítését.A béremelésről folytatott vitában az oktatási tárca és az előző kormány is azt állította, hogy a pedagógusok lehetetlent kérnek. Juraj Halas, az Egyetemi Oktatók Kezdeményezésének (IVU) tagja szerint azonban ők csak Dušan Čaplovič volt smeres miniszter ígéretét kérik számon a kormánytól. „Ha azt állítják, hogy teljesíthetetlen követeléseink vannak, azzal egyszersmind elismerik, hogy teljesíthetetlent ígértek nekünk” – véli Halas. Branislav Kočan, az ISU egyik tagja szerint a pedagógusszervezetek többsége elégedetlen a kormányprogramban foglaltakkal. „A dokumentummal a kabinet nevetségessé tette a pedagógusokat és munkájukat” – mondta Kočan. Rámutatott, hogy az Európai Bizottság ajánlásai alapján vonzóbbá kellene tenni a pedagógusi pályát. „Szlovákia négy éve ignorálja ezt az ajánlást” – jegyezte meg. A pedagógusok nem zárják ki, hogy szeptemberben újabb szervezett sztrájkra kerül sor. „Szlovákia EU-elnöksége ideális lehetőséget kínál az újabb nyomásgyakorlásra. A tiltakozás olyan formáját fogjuk választani, hogy a lehető legnagyobb mértékben megzavarjuk az uniós elnökséghez kapcsolódó programokat. Célunk, hogy a nemzetközi figyelmet is felhívjuk a hazai oktatásügyben uralkodó kritikus állapotokra” – magyarázta Juraj Halas.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?