Nehéz lesz hazahozni a kis Marcót

Pozsony |

<p>Nehezen kerülhet vissza Szlovákiába a kis Marco, akit május közepén botrányos körülmények között vitt magával édesanyja Svájcba. Az addig a kisfiút nevelő nagymama ügyvédje szerint azonban nem történt törvénysértés.&nbsp;</p>

Az állami szervek segítségét kérte tegnap a kisfiú nagyanyjának ügyvédje, Veronika Škodová. Szerinte fél évük van arra, hogy Marcót visszahozzák Szlovákiába, ezt követően ugyanis a svájci hatóságok veszik át az ügyet, ami jelentősen bonyolíthatja az ügyintézést, és egyben meg is drágítja azt. Jelenleg nincs semmilyen jogi eszköz a kezükben arra, hogy Marco hazahozatalát kikényszerítsék. 

„Egyelőre még tart az eljárás, és nincs semmilyen jogerős döntés – magyarázta tegnap Škodová. – Amíg nem születik döntés, amit nem tudunk, hogy mikor születik meg, jogilag nem tudjuk a kicsit visszahozni. Kivéve, ha az ország diplomáciai szervei nem kapcsolódnának be az ügybe.” 
A gyámügyi kivizsgálást információik szerint egyelőre csak a nagyszülőknél folytatták le. Škodová szerint szokatlan, hogy a gyermeket még a bírósági eljárás befejeződése előtt külföldre vigyék, ő még ilyen esettel nem találkozott. Ugyanakkor szerinte ezt a jelenlegi törvények lehetővé teszik. „Sajnos törvénysértés nem történt, mivel a törvényben joghézagok vannak” – állítja az ügyvéd. 
Az anya Facebook-oldala szerint a gyerek jól van, erre utalnak ugyanis az azóta posztolt képek és az ismerősök megjegyzései is. A gyermeket beíratták egy helybeli iskolába, az édesanya egy cukorkaboltban dolgozik, cáfolta ugyanis azokat a híreket, amelyek szerint egy bárban, táncosnőként keresi kenyerét. 
Marco volt iskolájának igazgatója szerint a kisfiúnak komoly problémái lesznek az új iskolában. „A kisfiúnak összpontosítási és tanulási zavarai, úgynevezett ADHD-tünetei vannak, ezért ősztől asszisztens segítette volna az iskolában” – állítja Mária Škodová igazgatónő. Marcónak a szlovák nyelvvel is gondjai voltak, a német tannyelvű svájci iskolában valószínűleg nehéz lesz a beilleszkedése. Szerinte Marco elvonszolása az osztályból a többi gyerekre is rendkívül negatív hatással volt. Az ügy miatt távozott a bíróságról az a bírósági hivatalnok, aki a jogszerű bírósági végrehajtást az előírásokat megsértve lebonyolította. 

A nagymama nem tudta megmondani, miért kezdett el hirtelen érdeklődni édesanyja a kis Marco iránt, hiszen a korábbi években csak évente néhányszor látta. „Soha nem érdeklődött a fia iránt, nem érdekelte az egészségi állapota sem, mindig csak magával törődött” – mondta lányáról a nagymama. Az édesanya tavaly jelentette be, hogy ő szeretne gondoskodni fiáról, ekkor kezdődött a bírósági gyermekelhelyezési per. A bíróság első intézkedésével a nagyszülőknek ítélte az ideiglenes gondnokságot, de ezt az édesanya megfellebbezte, és az újabb döntés neki ítélte az ideiglenes felügyelet jogát. Ezt a döntést hajtották végre, amikor az iskolából elvitték Marcót. (lpj. TASR)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?