Az ebédjegy halálára

<p>Vásárol az ember élelmiszert mondjuk negyven euró értékben, ebédjeggyel fizetne, erre a kasszás megálljt parancsol: van itt egy sampon meg egy fogkrém, előre kellett volna szólni, hogy ebédjegyekkel fog fizetni, külön számoltam volna, így már csak készpénzzel vagy kártyával lehet.</p>

A vásárló eltűnődik, mi van? Aztán a mögötte sorakozók szigorú arcába tekint, és gyorsan elteszi az ebédjegyeket. Majd legközelebb. Nem tudom, ki volt egykor az ebédjegyek védőszentje, de remélem, megsegíti a képviselőket, akik az ebédjegyek megszüntetésén fáradoznak. Talán a fáradozás erős kifejezés egy olyan munkakörnél, mint amilyen a képviselőké, de azért akkor is segítse meg őket a védőszent. Korábban is szóltunk már arról, hogy az Igor Matovič nevű parlamenti káoszbetyárnak pályafutása során egyetlen értelmes javaslata volt, az pedig az ebédjegyek eltörlését célozta. Benyújtotta már négyszer, egyszer sem szavazták meg. Most meg hirtelen olyan hírek szivárognak a kormánykoalíció háza tájáról, hogy a Híd és a Sieť támogatná az ebédjegyek eltörlését, a Smer egyes politikusai hajlanak rá, az SNS szerint is meg kell nyitni a témát. A hivatalos indoklás persze most se az, hogy az ebédjegyrendszer egyenlő a felnőtt lakosság kiskorúsításával és életünk bonyolításával, hanem hogy az ebédjegyeket kibocsátó cégek kartelleznek, a többi cég pedig, amely az alkalmazottainak ebédjegyeket köteles adni, felesleges pluszterheket visel.  Szegény átlagember persze magasról tojik arra, hogyan kell kartellezni, és hogy milyen adminisztratív terheket visel a cég, amelytől a kajajegyeket kapja. Örülne, ha a bérét olyan formában kapná, amellyel fizetni is tud, mindenhol, bármiért. Ez a forma pedig a pénz. Persze vannak olyan átlagpolgárok, akik szeretik az ebédutalványokat, és maguk is elismerik: ha nem lenne ebédutalvány, biztosan kevesebbet költenének élelmiszerre, így meg legalább az ebédjegyeket arra költik. Vagyis nagyon szerencsés fejlemény, hogy nem tartanak mondjuk népszavazást a témáról, mert a bölcs lakosság még képes lenne és megszavazná, hogy az ebédjegyek érvényben maradjanak. Nehéz elhinni, de élnek köztünk emberek, akik bevallottan képesek lennének arra, hogy nem vesznek maguknak kaját, hanem az alultápláltságtól sem riadva vissza inkább másra költik a pénzt, az összeset.  Visszatérve a politikai vetülethez: most valószínűleg az következik, hogy a kormánypártok és az ellenzéki pártok nem tudnak majd megegyezni, hogy melyik térfél javaslatának elfogadásával hajtsák végre a dolgot. Mert ha az ellenzéki (OĽaNO, SaS) verzió lesz a nyerő, akkor az nyilván főleg az ő érdemük lesz, ha pedig a kormánykoalíció is legyárt egyet, akkor azt a sajátjaként tálalhatja. Gyaníthatóan úgy zajlik majd a dolog, hogy a kormány valamelyik képviselője módosító javaslattal kiegészíti az ellenzéki beadványt, és miután megszavazzák, mindenki elmondhatja, hogy nyert valamit a dolgon. Csinálják, ahogy akarják, de jó lenne, ha januártól már nem kellene bohóckodni a boltokban a jegyek miatt.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?