Haszontalan, de legalább drága a vezeték

Pozsony |

<p>A Szlovákiát Magyarországgal összekötő, 170 millió euróba kerülő gázvezeték &ndash; alig egy hónapos működést követően &ndash; újra kihasználatlanul áll. Nem tudni, hogy a közeljövőben egyáltalán szükség lesz-e rá.</p>

A szlovákiai Felsőzellő (Veľké Zlievce) és a magyarországi Vecsés közti 110,7 kilométer hosszú nagynyomású gázvezetéket hivatalosan már 2014 márciusában átadta Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő. Fico az elnökválasztási kampányához, Orbán a parlamenti választásokhoz használta ki az alkalmat, hogy a félig kész vezeték előtt pózoljon. A szállításnak tavaly januárban kellett volna beindulnia, többszöri halasztást követően azonban erre csak idén márciusban került sor, amikor naponta átlagosan 531 ezer köbméter gázt szállítottak a vezetéken Szlovákiából Magyarországra. Áprilisra is érkeztek megrendelések, ezekhez azonban már nem vették igénybe, mára így újra üresen tátong a csőkígyó. A földgázvezeték kapacitása szlo-vák–magyar irányba 4,5 milliárd, magyar–szlovák irányba pedig 1,8 milliárd köbméter/év.

A szlovák Eustream gázszállító elismerte, hogy a piaci árak miatt a kereskedőknek nem éri meg a szállítás ezen a vezetéken keresztül. Pavol Kubík, az Eustream szóvivője szerint a vezeték kihasználtsága valószínűleg csak a Lengyelország és Szlovákia közötti gázvezeték megépítését követően nőhet, az ottani cseppfolyósított gázt kezelő terminálokból ugyanis nem Oroszországból származó, tartályhajókon érkező gázhoz is hozzájuthatunk majd. A lengyel–szlovák vezeték építését leghamarabb 2018-ban kezdhetik meg, az átadására 2020-nál korábban nem számíthatunk, a 170 milliós vezeték így még évekig kihasználatlanul állhat. (SITA, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?