Rekordmértékben növekedett a légköri szén-dioxid-koncentráció

Washington |

<p>Tavaly április óta rekordmértékben növekedett a légköri szén-dioxid-koncentráció, amiben jelentős szerepe van a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenségnek - közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA).</p>

A hawaii Mauna Loa obszervatórium műszereinek mérései szerint az üvegházhatású gáz légköri koncentrációjának világátlaga idén áprilisban 4,16 ppm-mel volt magasabb az egy évvel korábban mért értéknél. (A ppm arányszám az egymillió egységre jutó részecskeszámot mutatja.) Az eddigi legmagasabb növekedési érték, amelyet a feljegyzések 56 évvel ezelőtti kezdete óta mértek, 3,7 ppm volt.

Az idén áprilisban mért 407,42 ppm-es érték ugyancsak rekordot jelentő 2,59 ppm-mel volt magasabb a márciusi mutatónál. A légköri szén-dioxid-koncentráció periodikusan változik, májusban tetőzik, majd őszig csökken.
    
A fosszilis tüzelőanyagok égetése miatt a légköri szén-dioxid-szint évente 2,5-3 ppm-mel növekszik, ami azt jelenti, hogy minden évben magasabbra szökik a koncentráció. A mostani azonban "a valaha mért legnagyobb mértékű" növekedés - mondta Jim Butler, a NOAA vezető munkatársa, hozzátéve, hogy, bár a mutatók ijesztőek, nem szabad elfelejteni, hogy az El Nino befolyásolja őket.
    
A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség kettő-hét évente jelentkezik és sok helyen szárazságot, valamint tüzeket okoz, amelyek következtében több szén-dioxid kerül a levegőbe, továbbá csökken a növények szén-dioxid elnyelő képessége.
    
Butler szerint a kutatóknak a következő hónapokban vagy akár egy egész éven át azt kell majd figyelniük, hogy a mostani növekedés mekkora mértékben írható az El Nino számlájára és mekkora lesz az enyhülés a lehűlést hozó La Nina beköszöntével.
    
A szakemberek szerint azért van szükség az adatok alapos elemzésére, mert a szén-dioxid-koncentráció nem csupán növekszik, hanem mindezt rekordsebességgel teszi az elmúlt négy évben, az El Nino közrejátszása nélkül is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?