Peking dühös, mert többszörösére nőtt Amerikába irányuló acélexportjának vámja

Peing |

<p>Peking rendkívül ingerülten reagált arra a washingtoni döntésre, miszerint több mint 500 százalékos vámmal sújtják a kínai hidegen hengerelt laposacél-termékeket.</p>

A keddi amerikai bejelentés szerint ezekre a főként az autógyártásban, a háztartásigép-gyártásban és az építőiparban használatos alapanyagokra 265,79 százalékos antidömpingvámot és 256,44 százalék szubvencióellenes vámot szabnak ki.

Az Egyesült Államok megállapította, hogy ezeket a terméket a termelési ár alatt, jelentős támogatásokkal dobták az amerikai piacra, tavaly 272,3 millió dollár értékben.
    
A kínai kereskedelmi minisztérium szerdai közleményében határozott elégedetlenségének adott hangot a lépés miatt, és bírálta az Egyesült Államokat "méltánytalan" módszereiért. A tárca közölte, hogy lépéseket tesz a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretein belül a vita rendezésére, egyúttal sürgette Washingtont, hogy "hibás döntését" tegye jóvá.
    
A kínai szaktárca szerint az Egyesült Államok 2015 óta rendszeresen arra törekszik, hogy acéliparának nehézségeit áthárítsa az iparág külföldi képviselőire, és ezzel megsérti a WTO alapelveit, megzavarja az acélkereskedelem normális menetét.    Az acélipar globális nehézségekkel küzd, amit szubvenciókkal nem lehet megoldani - szögezték le.
   
A kínai pénzügyminisztérium ugyanakkor jelezte, a jövőben az acélipari exportőrök számíthatnak az exportot támogató adókedvezményekre, ezzel is enyhíteni próbálják azt a fájdalmas átmenetet, amelynek célja az ágazati túltermelés radikális visszafogása. A világ legnagyobb acéltermelő országában a következő öt évben az éves termelést 100-150 millió tonnával kívánják csökkenteni, ami több mint az Egyesült Államok egy éves termelése.
    
A pénzügyi tárca közölte továbbá, hogy külön alapokat hoznak létre arra, hogy a szénbányászatot is érintő radikális változtatások, leépítések következményeit a vállalatok, illetve a helyi önkormányzatok kezelni tudják.
    
Megfigyelők szerint a kínai acélexportra nem mér súlyos csapást az Egyesült Államokba irányuló export gyakorlati ellehetetlenítése, mivel ez az ország teljes kivitelének körülbelül 2 százalékát tette ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?