Szolidaritás

<p>Nagy port vert fel, hogy az Európai Bizottság menekültenként 250 ezer eurós bírsággal (technikailag: szolidaritási hozzájárulással) sújtaná azokat a tagállamokat, amelyek nem fogadnak be menekülteket a számukra előírt számban. A dublini szabályok átalakítására tett kísérlet minden bizonnyal nem jár sikerrel és a tagállamoknak is lesz egy-két szava a kezdeményezéshez, de az, hogy a megoldás ebben a formában merült fel, jól jelzi, hogy a menekültválság kapcsán gyakorlatilag csődöt mondtak az uniós mechanizmusok. Ami rosszabb, hogy az EU a saját, korábban kimondottan eredményes stratégiáját veszi semmibe: konszenzusos megoldások keresése helyett az erőpolitizálás felé tolódik el a hangsúly.&nbsp;</p>

Az Európai Unió egész eszméje, alapvetően a kezdeményezés sikere is a konszenzusra, a lehető legkevésbé fájó megoldások megtalálására épül egy közös, európai öntudat alapján. Ha probléma van, akkor az unió azt jellemzően kormányfői és bizottsági szinten agyontárgyalja, majd a folyamat végén megszületik egy hígított-vegyített massza. Eközben jellemzően felmerül az igény, hogy az EU olyan területek kezelését is átvegye, melyek korábban a nemzetállamok hatáskörébe tartoztak. 

Így működik a lassú intézményi terjeszkedés. Hasonló folyamat játszódott le az uniós bővítések és az EU megreformálása kapcsán a kilencvenes években, egy évtizeddel később a görög válság és az euróövezet problémáinak megoldása is a régi forgatókönyv szerint zajlott. A megoldást a tagállamok egyetemes módon abban látták, hogy feladataik és szuverenitásuk egy részét vegye át Brüsszel, cserébe pedig részt vállalnak a folyamatokban. Egyértelmű, hogy az unió tehetetlen a menekültválsággal. A krízis gyakorlatilag egy éve tart, ezalatt sikerült felrúgni a demokratikus alapértékek komoly részét – és még csak nem is Közép-Európának, hiszen a Törökországgal kötött, Németország által szorgalmazott paktum emberi jogi szempontból legalább annyira vállalhatatlan, mint a szlovák vagy magyar részről elhangzó menekültellenes kijelentések. A kvótarendszer hiába számít tipikus uniós bürokratikus megoldásnak, ha azt senki sem akarja alkalmazni, sem beszélni róla, miközben a hagyományos menekültellátás összeomlik. 

A kvótarendszer kudarcában nem az a fájdalmas, hogy elbukik, hanem hogy egész egyszerűen senki nem pedzeget alternatív megoldásokat, így marad az uniós szintű keménykedés (a „ne engedjünk be senkit” hozzáállás nem megoldás). 

Az EU végét önmagában nem a menekültválság, a görög összeomlás, egy gazdasági válság hozza el. Az unió akkor múlik el, ha nem megoldási platformként, hanem küzdőtérként tekintenek rá az államok. A menekültválság kapcsán egyértelmű küzdelem zajlik Közép-Európa és Németország között, és nem ez az egyetlen konfliktusos terület – az Északi Áramlat 2 bővítése, a brexit és az euroszkepticizmus azokat a folyamatokat erősíti, amelyek alkalmasabbak az együttműködés szétverésére, mint erősítésre. Ez komoly gondokat okozhat már rövid távon is. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?