Kiadhatják a Köpcöst az Egyesült Államoknak

Mexikóváros |

<p>Kiadhatják Joaquín &quot;Köpcös&quot; Guzmán mexikói drogbárót az Egyesült Államoknak - hozta nyilvánosságra Mexikó szövetségi bírósága egy bíró erre vonatkozó döntését hétfőn.</p>

A bírói határozat értelmében kiadhatják a Köpcös becenevű drogbárót az Egyesült Államoknak, ahol egyebek közt kábítószer-kereskedelem vádjával állítanák bíróság elé. 

A drogbárót szombaton szállították át az ország legszigorúbban őrzött börtönének tartott Altiplanóból a texasi határhoz közel fekvő Ciudad Juárez város melletti, sajtóforrások szerint Mexikó "legkeményebb" büntetés-végrehajtó intézményébe. A Köpcös már kétszer megszökött Altiplanóból, legutóbb tavaly júliusban egy másfél kilométeres alagúton keresztül.

Az átszállítás okáról korábban csak feltételezések voltak, azonban a bírói döntéssel úgy tűnik, a kiadatás folyamatának részét jelenti.

A jogászok mindenesetre úgy látják, hogy hosszú folyamatról van szó, vagyis akár két évbe is telhet, mire Guzmán az amerikai hatóságok kezébe kerül. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó egyik mexikói külügyi forrás hétfőn azt mondta, hogy a bírói döntés ellenére hetekig nem fog semmi történni. 

Az amerikai hatóságok határozottan cáfolják, hogy az áthelyezésnek köze lenne bármiféle kiadatási procedúrához. 

Egy mexikói szövetségi bíró januárban adott utasítást arra, hogy megkezdődjön a kiadatási eljárás a Sinaloa drogkartell vezetőjének ügyében. A Köpcös március elejéig "minden porcikájával" ellenezte, hogy kiadják őt Washingtonnak, ahol súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják, egyebek között bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással és szándékos emberölésekkel. Több száz évnyi büntetésre számíthat, ha ezeket a vádakat rábizonyítják. Jogászai ezért az ő utasítására mindeddig az összes kezükben lévő eszközzel igyekeztek lassítani a folyamatot. 

Később azonban a Köpcös megváltoztatta véleményét, és jelenleg azt akarja elérni, hogy minél előbb kiadják az Egyesült Államoknak. Hírforrások szerint ugyanis az a terve, hogy ügyvédjei révén az amerikai hatóságokkal valamiféle alkut köt enyhébb büntetés érdekében. 

Guzmánt januárban fogták el kommandósok Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?