Valóban éves lesz az éves matrica

<p>A hiányzó elektronikus sztrádamatricáért járó bírságok csökkentése mellett Roman Brecely (Sieť) közlekedési miniszter változtatni akar az éves&nbsp;e-matricák érvényességén is.&nbsp;Ugyanis aki nyáron kényszerül arra, hogy&nbsp;éves&nbsp;matricát vásároljon, az csak fél&nbsp;évig&nbsp;használhatja.&nbsp;</p>

Múlt héten jelentette be a miniszter, hogy a jelenlegi 300-ról 150 euróra csökken az elektronikus sztrádamatrica nélküli közlekedésért kiszabott bírság. A törvényt gyorsított eljárásban akarja elfogadtatni, s már a jövő hónapban hatályba lép. Brecely következő lépése, hogy igazságossá tegye az egyéves e-matricák használatát. 

A klasszikus, levonós sztrádamatricánál még nem lehetett megoldani, hogy a megvásárlás napjától számítva lehessen egy évighasználni. A matricát ugyanis az adott évre egy konkrét színben előre nyomtatják, és a naptári évre érvényes. Az elektronikus rendszer viszont már lehetőséget ad arra, hogy az 50 euróért vásárolt éves matrica tizenkét hónapig legyen érvényes, de továbbra is a naptáriévre árulják. 

„Most, májusban vettem éves matricát és rájöttem, hogy csak 2017 januárjának végéig érvényes. Ez igazságtalanság, ugyanazért az 50 euróért kevesebb ideig használhatom a sztrádákat, mint az, aki év elején vette” – panaszolta egy olvasónk.

Hogy miért nem állították be eleve 12 hónapra a rendszert, nem tudni. Ahhoz, hogy 12 hónap legyen az éves matrica érvényessége, nemcsak az előírásokat, hanem az elektronikus matricák rendszerét is meg kell változtatni. Hogy erre mikor kerülhet sor, nem tudni, a tárca jelenleg a bírságok csökkentésén dolgozik, következő lépés lesz az éves matricák hatályosságának módosítása és az, hogy a matrica nélkül közlekedő külföldi sofőröket is meg tudják büntetni. A minisztérium azt állítja, hogy a nemzetközi normák akadályozzák a külföldiek büntetését, lapértesülések szerint viszont a rendszer képtelen beazonosítani a külföldi rendszámokat. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?