Kalapácsfejű tengeri őshüllő 242 millió éves maradványai kerültek elő

<p>Kalapácsfejű tengeri őshüllő 242 millió éves maradványai kerültek elő Dél-Kínában, a leletet leíró tudósok szerint a krokodilméretű Atopodentatus növényevő volt.</p>

A bizarr őslény, melynek koponyáját 2014-ben találták meg, a legrégibb ismert növényevő tengeri hüllő - mondta Olivier Rieppel, a chicagói Field Múzeum paleontológusa. Ma csak néhány, kihalás fenyegette tengeri hüllő él, amelyeket növényevőként ismerünk.

A Science Advances című tudományos lap aktuális számában közölt tanulmány szerint az Atopodentatus unicus - nevének jelentése egyedülálló, különös fogazatú - kalapácsalakú pofájának vésőszerű fogaival kaparhatta ki az algát a kemény, víz alatti talajból. Ezután gyorsan kinyitotta a száját, hogy beszívja a növényeket, megszűrve a vizet két állkapcsa sűrű fogazatán keresztül.
    
A 2,75 méter hosszú őshüllő Kína Jünnan tartományának sekély vizű tengereiben élt halak és más tengeri hüllők társaságában - mondta Csun Li paleontológus, a kínai tudományos akadémia őslénytani intézetének kutatója.
    
Az Atopodentatus unicus a triász korában jelent meg, viszonylag hamar a Föld történetének legnagyobb tömeges fajpusztulása után, jól példázva, hogyan kezdték benépesíteni a világot újra az állatok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?