Egyszemélyes SNS

<p>Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke két hete feküdt kés alá, hogy gyomorral műtsék, bár szerintem szikével vágták, de a magyar nyelv néhány anomáliája közül az egyik, hogy a beteget a szervével műtik.&nbsp;</p>

Szóval megműtötték a gyomrával. Szép búcsúbeszédet mondott a parlamentben, a tévében, és eltűnt az egészségügy bugyraiban. Azóta tudjuk, hogy tényleg megműtötték, hogy már lábadozik, s hogy pár hét múlva visszatér. És azt is tudjuk, hogy azóta az SNS gyakorlatilag megszűnt létezni. 

Nincs, nem hallunk róla. Nem halljuk, hogy bekapcsolódott volna bármilyen nyilvános politikai vitába, nem bírálta még Matovičot sem, pedig őt szokás. 
Megnyilvánulnak ugyan az SNS-es miniszterek, de ők meg nem SNS-esek. Ez már a kormányalakításkor feltűnő volt, hogy a nemzetiek gyakorlatilag egyetlen politikust sem küldtek a kormányba. Három miniszterük közül egyik sem volt a pártlistán. Mindhárman korábban az általuk irányított tárca bürokrata rendszerében dolgoztak, már ha egy vezérezredes-helyettesre illik a bürokrata szó. Gajdoš, Matečná és Plavčan párton kívüli. De az öt SNS-es államtitkár közül is csak egy indult az SNS listáján, a maradék négyet a bürokrata állományból válogatta ki a párt, vagy maga a pártelnök. 

A politikai felelősséget ugyan a párt viseli jelöltjeiért, de az SNS nagyon megkönnyítette saját dolgát. Ha valamelyik hibázik, odavethető a mókusoknak. Hiszen az SNS jelölte őt, de mégse az övé. Plavčan oktatási miniszter esete ugyan ezt némileg cáfolni látszik, de mégsem. Túl korán jöttek az őt ért támadások, két héten belül senki sem fogja a miniszterét nyilvánosan felakasztani. De ha az ellenzék várt volna még pár hetet, megkaphatta volna Plavčan fejét, és jöhetett volna egy újabb bürokrata, akit az SNS jelöl.  Danko pedig bármilyen következő botránynál, ami nem az ő minisztereit érinti, azt mondhatja, parancsoljatok, én léptem, lépjetek ti is. Igen ám, de a többi párt politikusokat, többnyire vezető politikusokat jelölt miniszternek (az egy szem Druckeren kívül), vagyis a saját pártvezetésével kellene leszámolnia. Mindez Danko malmára hajtaná a vizet. Az SNS ugyanazokon a vizeken halászik, ahol a Smer. Ha erősödni akar, onnan kell választókat szereznie. Érdekes játszma indulhat azokban a régiókban, ahol a ľudák választói magatartásnak komoly hagyománya van. 

Nehéz megmondani, mennyire tudatos és jó politikus Andrej Danko. A választások előtti megnyilvánulásai inkább naivak voltak. A választások után a naivitást valamiféle álnaivitás váltotta, dörzsöltséggel megbolondítva. Felrázott egy gyakorlatilag döglött pártot, bevitte a kormányba, a politikai felelősséget gyakorlatilag már a kabinet megalakulásakor másokra hárította. Két hétig nem volt, ezalatt pártja tetszhalottnak tűnt, ám a felmérések szerint éppen elnökének köszönhetően erősödik. Ebben a pillanatban úgy tűnik, ha van valaki, akitől Ficónak félnie kell, akkor az Danko. Az egyszerű, de dörzsölt Danko.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?