Jereván: Örményország nem hagyta jóvá a Hegyi-Karabah függetlenségét

Jerevén |

<p>A jereváni kormány egyelőre nem hagyta jóvá a Hegyi-Karabah függetlenségének elismeréséről szóló törvényjavaslatot, csupán &quot;véleményezte&quot; csütörtökön két ellenzéki képviselő indítványát - jelentette ki Gohar Pogoszján, az örmény miniszterelnök szóvivője, helyesbítve a TASZSZ orosz hírügynökség korábbi jelentését.</p>

A csütörtöki kabinetülésen "kormány véleményt mondott a Hegyi-Karabah függetlenségének elismeréséről szóló törvényjavaslatról" - hangsúlyozta Pogoszján.
   
"A dokumentumban arról van szó, hogy a Hegyi-Karabah függetlenségének elismeréséről szóló döntést az Örményország és Hegyi-Karabah közötti tárgyalások eredményétől, emellett a helyzet lehetséges további alakulásától teszik függővé, beleértve a külső tényezőket" - mutatott rá a szóvivő.
   
"Következésképpen, a jelenlegi helyzetben a kormány nem hagyta jóvá a Hegyi-Karabah elismeréséről törvénytervezetet" - hangsúlyozta Pogoszján, és hozzátette, hogy a javaslat így nem kerülhetett fel a törvényhozás május 10-én tervezett rendkívüli ülésének napirendjére.
   
A nap folyamán korábban a TASZSZ orosz hírügynökség arról tett jelentést, hogy a jereváni kormány azeri figyelmeztetések ellenére csütörtökön jóváhagyta a szóban forgó törvényjavaslatot, az örmény parlament elé utalva a kérdést.
   
A hét elején Hikmet Hajiyev, a bakui külügyi tárca szóvivője kijelentette: "Az Azerbajdzsán megszállás alatt lévő területein önhatalmúlag kikiáltott rezsim Örményország általi elismerése azt jelentené, hogy Jereván véget vet a minszki folyamatnak". "Ebben az esetben a minszki csoportnak nem lenne többé mandátuma a tárgyalások folytatására" - utalt a konfliktus rendezését célzó tárgyalásokra, amelyek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának közvetítésével, Oroszország, Franciaország és az Egyesült Államok elnöklete alatt folynak.
   
A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a 90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, és nyilvánította magát függetlennek. A 30 ezer halálos áldozattal és több százezer ember elmenekülésével járó háború 1994-ben tűzszünettel ért véget. Azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni haderővel. Legutóbb április elején robbantak ki szokatlan hevességű harcok. Azóta a legújabb összetűzésekben legalább 120 ember vesztette életét. Moszkva közreműködésével április 5-én tűzszünetben állapodtak meg a konfliktusban érintett felek. A fegyvernyugvást annak életbe lépése után azonban többször megsértették. Beszámolók szerint továbbra is folynak szórványos összecsapások.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?