Nyitra megye: újabb vita a pénzek elosztásáról

Nyitra |

<p>Több mint négy hónap telt el az évből, és Nyitra megyében a pályázó civilszervezetek, egyesületek, társulások még mindig nem tudják, kapnak-e, és ha igen, mekkora összegű kulturális és sporttámogatást a megyétől.&nbsp;</p>

A márciusi testületi ülésen ugyanis a szavazás előtt törölték a programpontot, soron kívüli ülést sem hívott össze a témában a megyeelnök, ezért a hétfői, május 9-i ülésen tárgyalnak ismét a támogatások elosztásáról a megyei képviselők. 

„Sajnálatosnak tartom, hogy húzódik a döntés, és az előjelek alapján hétfőn ismét komoly vita várható – mondta Farkas Iván, az MKP frakcióvezetője. – Két évvel ezelőtt egy új általános érvényű rendeletet fogadtunk el a támogatások elosztásáról, amelynek egyik lényeges pontja, hogy egy bizonyos járásból, illetve választási körzetből beérkezett pályázatok támogatására az adott járás, illetve körzet képviselői tesznek javaslatot. Így volt ez idén is, ennek alapján dolgozta ki a hivatal és hagyták jóvá az egyes szakbizottságok is az anyagot. Ám a márciusi ülésen Ladislav Marenčák (KDH) megyei alelnök többtucatnyi, gyakorlatilag minden járást, körzetet érintő módosító javaslattal állt elő, pénzt szeretett volna átcsoportosítani egyik járásból a másokba, egyik pályázótól elvett volna, a másiknak megtoldotta volna a megítélt összeget. Ez óriási vitát robbantott ki, hiszen teljesen felborította az előzetes megállapodásokat, mindamellett összeegyeztethetetlen az általános érvényű rendelettel is.” A vitát látva Ladislav Marenčák a döntés elhalasztását kérte. Indítványát elsősorban KDH-s és smeres képviselők támogatták, de két MKP-s képviselő, Horváth Árpád és Stubendek László is mellette szavazott, ezzel meglett a szükséges többség. 

A márciusi ülés óta több egyeztetés volt a frakciókban és a frakciók között, újratárgyalták az anyagot a szakbizottságok és a tanács is. „Mi továbbra is tartjuk magunkat az eredeti elosztási javaslathoz, amit az újbóli megvitatás során több szakbizottság és a tanács is támogatott – tájékoztatott a fejleményekről Farkas Iván. – Ugyanakkor Marenčák jelezte, a hétfői ülésen ismét előáll módosító javaslataival. Bízom benne, hogy a többség nem lesz erre vevő és végre döntés születik a pénzek elosztásáról, mégpedig a beterjesztett formában. A civilszervetek, társulások, csoportok ugyanis egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a támogatás késlekedése miatt.” 
A megye az idei költségvetéséből 220 ezer eurót szán kulturális, és ugyanennyit a sportpályázatok támogatására. Az egyes körzetek közti elosztás – a lakosság számarányát alapul véve – a következő: Komáromi járás 33 200, Lévai járás 36 460, Nyitrai járás 51 470, érsekújvári körzet 34 157, Vágsellyei járás 16 953, párkányi körzet 11 556, Nagytapolcsányi járás 23 994 és Aranyosmaróti járás 13 210 euró. Kulturális támogatást megyei szinten 664 kérvényező igényelt (összesen 858 940 eurót), sporttámogatást pedig 606 kérvényező (743 300 eurót).
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?