Oroszország a NATO ellen fegyverkezik

Moszkva |

<p>Oroszország az év végéig két új hadosztályt hoz létre a nyugati és egyet a déli katonai körzetében, hogy ellensúlyozza a NATO-nak a határai közelében végrehajtott haderőnövelését - erősítette meg szerdán Moszkvában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.</p>

 Sojgu elmondta, hogy az új egységek elhelyezkedésének előkészítése már elkezdődött. A tárcavezető először januárban jelentette be, hogy három, egyenként mintegy 10 ezer fős új orosz gépesített lövész hadosztály létesül az ország nyugati területein. Később kiderült, hogy nyugaton, a szmolenszki és a voronyezsi körzetben kettő fog közülük állomásozni, egy pedig délen, Rosztov-na-Donuban. 

Az orosz haderőnöveléssel kapcsolatban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Monsban, a szervezet főhadiszállásán kifejtette: mindez egy évek óta megfigyelhető sémába illeszkedik. Oroszország 2000 óta reálértékben megháromszorozta védelmi kiadásait, egyre fejlettebb haditechnikát hozott létre, számos hadgyakorlatot hajtott végre, és egyre jelentősebb haderőnövelést vitt véghez - mondta Stoltenberg a NATO honlapja szerint.

Különösen felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország kész volt katonai erőt alkalmazni Európában egy független állam, Ukrajna ellen, illegálisan bekebelezve a Krímet és destabilizálva Kelet-Ukrajnát. A főtitkár szerint ezekre a lépésekre kellett a NATO-nak válaszolnia. Reagálnia kellett egy olyan Oroszország magatartására, amely egyre terjeszkedőbb, s amely egyre hajlamosabb katonai erőt bevetni, hogy a második világháború után először megváltoztassa az Európán belüli határokat - hangsúlyozta Stoltenberg. A NATO-nak ezért kellett megerősítenie jelenlétét az orosz határ mentén - tette hozzá.

"Az, amit teszünk, védelmi jellegű, arányos, és teljes mértékben összhangban áll nemzetközi kötelezettségeinkkel... Azért tesszük, hogy nagyon világos jelét adjuk összetartásunknak, annak, hogy hitelt érdemlő védelmi és elrettentő erővel rendelkezünk" - fejtette ki a NATO főtitkára.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egyébként azt is elmondta, hogy a parancsnokságoknál és csapatoknál a téli időszak hadgyakorlatainak eredményeképpen megállapítást nyert, hogy az orosz fegyveres erők minden stratégiai irányban készek a kitűzött feladatok végrehajtására. Elmondta, hogy az említett periódusban mintegy 1300 gyakorlatot tartottak, 35 százalékkal többet mint egy évvel korábban. 

Szavai szerint 3 ezer repülőgép személyzete készült fel arra, hogy bármely napszakban és nehéz időjárási körülmények között harci feladatokat hajtson végre, a haditengerészetnél mintegy 240 felszíni és víz alatti hajóegység harckészültségét biztosították, a légideszant-egységek pedig 78 ezer ejtőernyős ugrást hajtottak végre, a többi között az Észak-sark térségében is. 

Sojgu elrendelte a déli- és észak-kaukázusi, valamint a krími szövetségi körzetekben szeptemberben megtartandó Kavkaz-2016 hadgyakorlat előkészítését.

A védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadrendbe felújítás után visszatérő Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó nehézcirkálón július 1. után meg kell kezdeni a rajta állomásozó, megújított légi csoport gyakorlatozását. Közölte, hogy a flotta 2025-ig hat darab Admiral Gorskov-osztályú új fregattot kap.

Az Admiral Gorskovot 2010-ban, az Admiral Kaszatonovot pedig 2014-ben bocsátották vízre. Az Admiral Golovko a tervek szerint idén készül el. A 4,5 ezer tonnányi vízkiszorítású, 29 csomós (óránként csaknem 54 kilométeres) sebességre képes fregattokat Onyiksz és Kalibr típusú rakétákkal és Poliment-Redut légvédelmi rendszerrel szerelték fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?