Szlovákia és az ötletek

<p>Arculatot, országimázst könnyebb megváltoztatni, mint az országot. Aligha fogják sokan észrevenni &ndash; hiszen a szlovák közszolgálati televíziót nehezebben kapcsoljuk be, mint bármelyik más csatornát &ndash;, de Szlovákia hamarosan új hivatalos szlogennel és imázzsal hirdeti magát idehaza és külföldön.</p>

A „Good idea, Slovakia!”, azaz „Jó ötlet, Szlovákia” jelszó azt hivatott szemléltetni, milyennek tartja magát az ország. A magyarázat szerint a védjegyet azért lehet az országhoz kapcsolni, mert az állampolgárok nagyobbik része különlegesnek, életrevalónak, furfangosnak gondolja az országot és annak lakóit.  Az országimázsnak és jelszavaknak komoly hagyománya van a régiónkban és Szlovákiában. Elsősorban a turizmus területén használják, de a politikában is, már Mečiar közép-európai Svájcként hirdette az országot és akadtak más ráaggatott jelzők is. Az EU-csatlakozás előtt önironikus jelzőt keresett Szlovákia, s ahogy a portugálok nem értettek a számítógépekhez, vagy az olaszok precízek és pontosak lettek, úgy lettek a szlovákok egy nyilvános pályázatot követően „nem vendégszeretők” – demonstrálva ezzel, hogy az irónia nem feltétlenül tartozik a régió erényei közé. A későbbi hivatalos kampányok újabb jelzőket ragasztottak Szlovákiára, volt már „barátságos ország” és „kis-nagy ország”, mielőtt legújabban az ötletek országává vált.  Mi lehet ezzel a jelzővel a cél és mennyire vannak valóban jó ötletei Szlovákiának? Néhány progresszív startup éppenséggel akad, ahogy a pozsonyi régió is fejlődik. Az innovációs programok néhány régiós versenytárshoz képest jól futnak, de Szlovákia sem a digitalizáció, sem a startupok terén nem érhet a nyomába a posztkommunista államok közül a balti térségnek, hiába hirdeti ezt magáról. A jó ötletek pedig kizárólagos módon a főváros környékére korlátozódnak.  A mondanivalón túl valamilyen módon szimbolikus a jelző, megtestesíti azt a mentalitást is, ami alapjaiban más, mint mondjuk a magyar. Az ötlet a jövőbe mutat, a hagyomány a múltba. Szlovákia pedig szimbolikusan nem a természeti adottságaira vagy történelmi múltjára és a hagyományaira épít, hanem – legalábbis a szavak szintjén – a jövőre. A múltba nem akar és nincs is miért visszanyúlnia az országnak, ott nincs mit találni. Ennek megfelelően inkább próbál lépést tartani a fősodorral. A Nyugathoz igazodás konzisztensen megjelenik a szlovák közéletben és a külpolitikában is, az olyan epizódok, mint Robert Fico előző ciklusbeli emigránsozása, csak megzavarják, de hosszú távon nem veszélyeztetik a folyamatot.  Valahol erről is szól a logó.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?