Gátat vetni a fasizmusnak

<p>A kormány és a kormánypártok képviselői lefutották az első, kötelező kört, a parlament elfogadta a kormányprogramot, bizalmat szavazva ezzel a kabinetnek.&nbsp;</p>

A 79 − valójában 81 − igen utólag természetesnek tűnik, de pár nappal a koalíció megalakulása után még egyáltalán nem látszott biztosnak, hogy a két kisebb kormánypárt, a Híd, de mindenekelőtt a Sieť nem veszít el annyi képviselőt, ami már a koalíció működését veszélyeztetné. A keddi szavazás azonban a koalíció számára megnyugtatóan zárult, mindenki megszavazta, akire számítottak, és volt még két tartózkodás is Boris Kollár frakciójából.A kormányprogram alapján − és ha az abban leírtak valóban megvalósulnak legalább 50 százalékban − biztosan nem ez lesz az utóbbi 25 év legrosszabb kormánya, és van esélye arra is, hogy a legjobbak közé verekedje be magát. Ezt emelte ki Andrej Kiska is a szavazás után elmondott beszédében: „Látok valós esélyt a változásokra az egészségügyben. (…) Biztosan nem gondolta mindenki még fél évvel ezelőtt sem, hogy az oktatásügy és a gyerekeink műveltsége kimondott prioritássá válik” – mondta egyebek mellett a köztársasági elnök. A beszéd több részét is a kormány dicséreteként értelmezte a koalíció. Kiska valójában nem nagyon tehetett mást, a kabinet még csak most kezdi a kormányzást, legfeljebb egyes személyi kérdésekben mondhatott volna határozottabb véleményt. Az ellenzék feltehetően ezt várta volna tőle. Hogy mondja ki például azt: Plavčan oktatási miniszternek mennie kell, és több korrupciógyanús ügye is van már a frissen bizalmat kapott kormánynak. A köztársasági elnök azonban nem emiatt kért szót a parlamentben. A beszéd fő üzenete ugyanis az aggodalom volt a szélsőségek további erősödése miatt, ami elsősorban a rossz kormányzás hatásának lenne betudható. És éppen itt van a kormánykritika, amit sem az ellenzék, sem a kormányoldal nem akart észrevenni. A kormánynak ugyanis nemcsak azért kell teljesítenie a kormányprogramot, hogy ne veszítse el szavazóbázisát, nemcsak azért, hogy a kormányprogramot bíráló, a program teljesítését tekintve pesszimista ellenzéket megcáfolja. „Ha ugyanis a pesszimistáknak lenne igaza, akkor a politikai következmények veszélyesek és hosszan tartóak lesznek nemcsak a mostani optimistákra, hanem ugyanúgy a pesszimistákra nézve is. Úgy vélem, hogy ha a jelenlegi kormány sikertelennek tűnne a lakosság többségének szemében, akkor ez a többség a következő választások során elfordulhat a parlament ma még mindig többségben lévő demokratikus részétől” – mondta Kiska. A kormánynak tehát az emberek bizalmát kell növelnie, ezért kell az eredményes kormányzás, ezért kell a lehető legtöbb dologban megegyeznie a demokratikus ellenzékkel, vagy legalábbis annak normális részével. Természetesen ehhez kell az ellenzék is, és sajnos Kiska bírálata jogos ebben az irányban is. „Úgy érzem, szükségünk lesz egy sokkal szélesebb koalícióra. (…) Hogy ez a szélesebb koalíció gátat vessen az extrémizmusnak és a fasizmusnak” – üzente Kiska egyszerre az ellenzéknek és a koalíciónak.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?