Gál: Nem tabu az állampolgárság

Pozsony |

<p>Folynak egyeztetések a koalíción belül a kettős állampolgárság szabályozásának megváltoztatásáról azután is, hogy tegnap a Híd nem támogatta az ellenzéki képviselők javaslatát, amelyet 2014-ben még a hidas képviselők nyújtottak be.</p>

A folyamatban lévő tárgyalásokról egyelőre nem tudott érdemben nyilatkozni Gál Gábor, a Híd frakcióvezetője. „Amit el tudok mondani, hogy mi továbbra is azt gondoljuk, ez a törvény rossz, és meg kell változtatni - mondta Gál. - Ebből a témából azonban nem politikai tőkét kell kovácsolni, nem a magyarkártyát kell előhúzni, hanem a megoldást kell keresni.“ 

Gál rámutatott, a tegnapi szavazáson mindössze huszonheten támogatták a javaslatot, ami még akkor is kevés lett volna, ha a Híd frakciója is mellette szavaz. „Még a Smer egyszínű kormánya idején is több szavazatot kaptak ezek a javaslatok“ - mondta Gál. Legutóbb 2014 decemberében szavazott erről a javaslatról a parlament, akkor 45-en támogatták, a Hídé mellett a KDH képviselői, illetve néhányan az OĽaNO frakciójából és a függetlenek közül. 

Nem mondanak le róla 

Arra a kérdésre, hogy a következő négy év során milyen esély mutatkozik a kérdés megoldására, Gál szerint nagyon nehéz válaszolni. „Azt azonban elmondhatom, mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a jelenlegi állapot megváltozzon.“ Gál elmondta, probléma, hogy többen arra a megoldásra hajlanak, hogy bizonyos feltételek teljesítése mellett tegye lehetővé a törvény a kettősállampolgárságot - ezt a Smer már korábban is javasolta.  „Ez is előrelépés volna, de nem oldja meg azt, hogy a 2010 előtti helyzethez visszatérjünk, maradna a kettős mérce“ -mondta Gál, hozzátéve, a Híd napirenden fogja tartani ezt a kérdést. „Számomra ez személyesen is fontos ügy - mondta Gál. - Hogy a koalíciós egyeztetésen nem ment át a dolog, az nem jelenti azt, hogy ez számunkra tabu, és le kell róla mondanunk.“ A Híd frakcióvezetője hozzátette, vannak elképzelések arról, hogyan győzzék meg a koalíciós partnereket, ezekről azonban nem árult el részleteket. 

Mégis lemondanak róla? 

A Híd egy másik képviselője, Vörös Péter ugyanakkor azt írta tegnap délután Facebook-oldalán, nem lát esélyt a helyzet rendezésére a következő négy évben: „A koalíciókötéskor nem sikerült erről a kérdésről megállapodásra jutni a partnerekkel, ami gyakorlatilag erre a választási időszakra el is döntötte az ügy sorsát: nem lesz módosítás“. A legutóbbi adatok szerint 1331-en veszítették el szlovák állampolgárságukat a 2010-es törvény következtében, közülük 68-an a magyar állampolgárság felvétele miatt.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?