Kotlebáék mindenki ellen

Pozsony |

<p>Eddig az utcán masíroztak, hőzöngtek és gyalázták a kisebbségeket, most a hagyományos értékek oltalmazóiként tetszelegnek a parlamentben. A szélsőjobboldali Kotleba-féle párt politikusai ugyanúgy támadják a kormányt, mint az ellenzéket, és nem ódzkodnak az agresszív hangnemtől sem.&nbsp;</p>

A család védelme és a romák helyzete eddig azok a témák, amelyekben Kotleba képviselői a legaktívabbak, ám hozzászólnak általános kérdésekhez is. Egyes Kotleba-pártiak kifejezetten az ellenzéki felszólalókat kritizálták, különös tekintettel az önmagát liberális pártként meghatározó Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselőire. 

Rastislav Schlosár például azzal a kérdéssel fordult Lucia Nicholsonovához (SaS), ha most a homoszexuálisokat védi, legközelebb már a pedofilokat fogja-e, mert a pártja politikája errefelé tart. „Az elhajlás elhajlás marad, függetlenül attól, hogy önök, liberálisok mit mondanak, mert az a fontos, amit Isten és a józan ész mond“ - mondta Schlosár, aki számos szélsőséges nacionalista felvonulás szervezője volt az elmúlt években. Egyébként az édesanyja is náci ideológiát vall. Schlosár eddig egyedül a szexuális kisebbségek gyalázása kedvéért ragadott mikrofont a parlamentben. Kotlebáék gyakran hivatkoznak a keresztényi értékekre is, a párt egyes katolikus papok támogatását is élvezi. 

A romák helyzetének „szakértője“ Kotlebáék pártjában a jelek szerint a 22 éves Milan Mazurek, aki pótképviselőként került a törvényhozásba. Mazurek szerint a kormányprogram nem foglalkozik a romák helyzetével. „Ez a kormány nemcsak hogy nem fogja kezelni a cigányproblémát, nem is akarja kezelni“ - mondta, hozzátéve, ennek oka, hogy a Smer rendszeresen sok szavazatot szerez a roma telepeken. Mazurek egy tavalyi pozsonyi felvonuláson több társával együtt megtámadott egy kisgyermekes muzulmán családot, korábban pedig a Facebookon Adolf Hitlert dicsőítő és a holokausztot megkérdőjelező bejegyzéseket tett közzé. 

Marian Kotleba pártelnök eddig viszonylag visszafogottan viselkedett a parlamentben. A kormányprogramot értékelő, agresszív hangú beszédében elsősorban a kormány privatizációs céljait bírálta, és hiányolta, hogy nem valósult meg a Smer által korábban szorgalmazott egyetlen egészségügyi biztosítós rendszer. Szóba hozta az „irányított bevándorlást is“, aminek kapcsán az unióból való kilépést sürgette, a NATO-t pedig bűnszövetkezetnek nevezte. Kotlebáék egyelőre nem vonultatták fel a náci ideológia jelképeit a parlamentben, eddig csak annak kapcsán hívták fel magukra a figyelmet, hogy felfegyverezve érkeztek az épületbe.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?