Hazafi, végy hazait!

<p>A második világháborús fasiszta szlovák állam, a csehszlovák kommunista diktatúra és napjaink Szlovákiája sok mindenben különbözik, egyvalami azonban nem változott. A politikusok továbbra is kiskorúnak tartják a választóikat, akik nevelésre szorulnak, a nevelés leghatékonyabb eszköze pedig a propaganda.</p>

„Vásároljon hazai káposztát: egészséges, finom és olcsó!” – rémálmaimban még ma is kísért a kommunista diktatúra állami televíziójának múlt század nyolcvanas éveiben közvetített reklámja, amely talán egy életre megutáltatta velem a káposztát. Az akkor kiadott lexikon szerint a szocialista reklám célja „a kommunista párt által kitűzött gazdasági, politikai és kulturális célok, a szocialista életstílus népszerűsítése a munkásosztály körében”. A kommunista elvtársak azonban korántsem voltak eredetiek. A fasiszta szlovák államot gyermekként megélő nagyim még nyugdíjas korában is fújta az akkori szlogent: „Egyen bárányhúst, a miénk és olcsó!”, miközben bárányhúst soha életében nem evett. Mi változott mára? A harmadik Ficokabinet olyan marketingalapot szeretne létrehozni, amely a hazai élelmiszereket népszerűsítené. Részletkérdés, hogy az ehhez szükséges anyagiakat a magáncégektől hajtanák be, hiszen már megszoktuk, hogy az állam ott nyúlja le a pénzt, ahol csak tudja. A lényeg a végeredmény.

Elvileg azt szeretnék elérni, hogy a lakosság több hazai élelmiszert vásároljon, támogatva ezzel a szlovák gazdaságot.

Mire számíthatunk? Már az előző Fico-kormány is arra nevelte a lakosságot, hogy vegye a hazait, és meg is lett az „eredménye”. A GfK piackutató társaság felmérése szerint a lakosság háromnegyede állítja azt, hogy figyel a termék eredetére, előnyben részesíti a hazait, mert az állítólag – legalábbis a kormánypropaganda szerint – jobb minőségű, mint a külföldi. Ugyanilyen válaszokkal találkozhatunk akkor is, ha a kereskedelmi televíziók híradóiban kérdezik az „utca emberét”. A válaszok alapján azt gondolhatnánk, hogy a szlovákiai vásárlók többsége már csak hazai élelmiszert vásárol, vagyis az állami propaganda termékeny talajra hullott. Az államhoz hasonlóan azonban a fogyasztók sem változtak, megtanulták, „mi az elvárás”, ha mikrofont dugnak az orruk alá, azonban a mindennapi életben magasról tesznek a propagandára. A földművelésügyi tárca elemzése szerint a legkevesebb hazai élelmiszert a Lidl üzletlánc kínálja, ahol a szlovákiai élelmiszerek aránya alig haladja meg a 16 százalékot. A TNS Slovakia piackutató társaság pedig a napokban arra volt kíváncsi, hogy a szlovákiai vásárlók körében melyik a legnépszerűbb üzletlánc. Nos, a legtöbb embernek, a megkérdezettek háromnegyedének a Lidl a kedvence. És az állam még az emberek tudatlanságára sem hivatkozhat, hiszen a felmérés arra is fényt derített, hogy ez az üzletlánc elsősorban az érettségizett, egyetemet végzett vásárlókat vonzza. Ennyit az állami propagandáról, legyen az fasiszta, kommunista vagy akár a legvegytisztább demokrata.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?