Elton John, J.K. Rowling és David Beckham a legnagyvonalúbb brit adakozó

London |

<p>Adakozási rekordot döntöttek tavaly a leggazdagabb britek, a legtöbbet közülük Elton John, a brit pop veteránja, Joanne K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője és David Beckham, az angol labdarúgás egykori szupersztárja áldozta vagyonából jótékony célokra.</p>

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a Nagy-Britanniában élő leggazdagabb ezer mágnás becsült vagyonáról.   Az idei összesítés a jövő héten jelenik meg, de a lap szokásához híven egy héttel korábban külön összeállítást közölt arról, hogy a felső ezres mezőny az elmúlt egy évben mennyit fordított segélyszervezetek támogatására és egyéb nemes célokra.   A vasárnap ismertetett kimutatás szerint a legvagyonosabb britek tavaly 2,66 milliárd fontot - több mint 1000 milliárd forintot - áldoztak jótékonyságra. A listát Elton John vezeti, aki 26,8 millió fontot adományozott HIV-fertőzöttek és AIDS-betegségben szenvedők támogatására külön e célra létrehozott nagy-britanniai és amerikai alapítványain keresztül.   J.K. Rowling a második helyre került 10,3 millió font adománnyal. A Skóciában élő írónő ugyancsak saját alapítványai révén jótékonykodott. Ezek egyike a Lumos, amely azért dolgozik, hogy 2050-re egyetlen hátrányos helyzetű vagy fogyatékos gyermek se nevelkedjen állami intézetekben, hanem lehetőleg maradhasson saját családja körében vagy befogadó családokhoz kerüljön.   A Lumos jelentős figyelmet fordít Kelet-Európára. Rowling néhány éve egy lapinterjúban elmondta, hogy a szervezet alapítójaként "rendszeres és titkos látogatásokat" tesz például Moldova, Ukrajna és Románia állami gyermekgondozó intézményeiben, amelyekben sokszor "szívszaggató körülményeket" tapasztal.   David Beckham tavaly ötmillió fontot áldozott szintén gyermekeket segítő jótékonysági szervezetek támogatására, ezzel az adományozó szupergazdagok élmezőnyének harmadik helyére került.   A The Sunday Times kimutatása szerint a legvagyonosabb ezer brit közül tavaly 178 adományozott egymillió fontot vagy ennél többet. Közéjük tartoznak a Coldplay együttes tagjai 1,7 millió fonttal, Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa 1,6 millió fonttal és Jamie Oliver sztárszakács 1,4 millió font jótékonysági adománnyal.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?