Többet fizethetünk a közmédiáért

Pozsony |

<p>Az is fizet érte, aki nem nézi vagy hallgatja &ndash; az eddigi összeget kevésnek tartja a közmédia vezetése, és ezúttal meghallgatásra találhatnak a kormánynál is. A kormányprogram azonban itt is homályosan fogalmaz.&nbsp;</p>

Szinte biztos, hogy 13 év után megemelik az országban az üzemben tartási (koncessziós) díjat. Ez az az illeték, amit a közszolgálati rádió és televízió fenntartásáért fizet minden villamosenergia-fogyasztó. A jelenlegi, havi 4,64 eurós díjat Václav Mika, az RTVS vezérigazgatója kevesli, évek óta próbálja meggyőzni a kormányt, hogy ez az összeg nem elég. 

Korábban Marek Maďarič (Smer) kulturális miniszter is elismerte, hogy a koncessziós díjakat növelni kell, az idei parlamenti választásokig viszont ezen a téren nem történt előrelépés. Az új kormány programnyilatkozatának kultúrával foglalkozó részében olvasható, hogy „optimalizálni kell a Szlovák Rádió és Televízió szolgáltatásaiért járó illetékek nagyságát”. Konkrét összeget a dokumentum nem tartalmaz. Mika kerek 7 euróra növelné az illetéket, ennyit fizetnek a csehek is. Egyes információk szerint a megemelt üzemben-tartási díjból finanszíroznák a harmadik közszolgálati tévécsatorna működését, amely minden bizonnyal sportadó lenne. 

Hasonló próbálkozása már volt az STV-nek, a 2008-as olimpiai játékok idején indított sportcsatornát viszont néhány hónapos agonizálás után leállították. Mika szerint elkerülhetetlen az illeték megemelése, a szlovákiai üzemben tartási díj ugyanis a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. Az emberek által havonta befizetett 4,64 euróból finanszírozzák az STV két csatornája, illetve a Rádio Slovensko, a Pátria, a Junior, a Devín, a Regina, az _FM, a Slovakia International, a Pyramída és a Litera rádióállomások működését.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?