Megkezdődött Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai konferencia

Pozsony |

<p>A 2005 óta minden évben megrendezett konferenciának az idén az európai terrorizmus a fő témája.</p>

Miroslav Lajčák szlovák és Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, illetve a fórumot szervező Szlovák Atlanti Bizottság (SAC) vezetőinek üdvözlő beszédével pénteken délben hivatalosan is kezdetét vette Pozsonyban Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fóruma, a Globsec tizenegyedik évada. 

Nem egyszerű helyzetben rendezik a konferenciát - hangsúlyozta megnyitó beszédében Miroslav Lajčák az Európát érintő aktuális biztonságpolitikai kihívásokra célozva. A szlovák diplomácia vezetője rendkívül fontosnak nevezte a fórumot, rámutatva: annak keretében sok "különböző hátterű" ember ül tárgyalóasztalhoz, ami nem gyakori. Hozzátette: bízik abban, hogy a fórumon új megoldások is születnek majd a felgyülemlett problémákra. "Három éve mondom, hogy a helyzet ma rosszabb, mint egy éve, több a problémánk, mint a megoldásunk" - szögezte le Miroslav Lajčák. 

A 2005 óta minden évben megrendezett konferenciának az idén az európai terrorizmus a fő témája. Ezenkívül terítékre kerül még az Európába irányuló illegális bevándorlás kérdése, illetve az Európai Unióból történő esetleges brit kiválásról szóló népszavazás ügye is. A több tucat különböző programpont résztvevői ezenfelül tárgyalnak majd a NATO nyári varsói csúcsértekezletének előkészítéséről, az Iszlám Állam problémaköréről, a közel-keleti helyzetről, illetve Ukrajna és Oroszország viszonyáról is. 

A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajló rendezvény idei évadára a világ hetven országából csaknem ezer vendéget, köztük állam- és kormányfőket, jelenlegi és volt minisztereket kül- és biztonságpolitikai, illetve gazdasági szakértőket, elemzőket hívtak meg. A fórumon Magyarországról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Simicskó István honvédelmi miniszter vesz részt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?