Sztrájk még nem lesz, csak tüntetés

Pozsony |

<p>Jövő kedden a kormányhivatal és a parlament épülete előtt tiltakoznak a pedagógusok.&nbsp;Az oktatási minisztérium tiszteletben tartja a szakszervezetek véleményét.&nbsp;</p>

A tiltakozást Pavol Ondek, az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének (OZPŠaV) az elnöke jelentette be, de a Szlovák Pedagóguskamara és társszervezetei is támogatják az akciót. A szakszervezetek vezetőiben reményt keltett, hogy részt vehettek a kormányprogram kidolgozásában.

Abban bíztak, hogy a kabinet végre valóban teljesíti követeléseiket, annál nagyobb volt a csalódás a kész programpontok láttán. A pedagógusok nehezményezik, hogy a februárban megfogalmazott követeléseik legfontosabb pontjai nem kerültek be a kormányprogramba. Pavol Ondek állítja, hogy a Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) nem tolmácsolta a kormány tagjainak, hogy az OZPŠaV elégedetlen a kormányprogrammal. „Ráadásul követeléseinket Peter Plavčan (SNS) oktatási miniszter sem terjesztette a kormány elé, a 6%-os béremelési javaslatot kész tényként tálalták nekünk” – magyarázta az OZPŠaV elnöke.  A szakszervezet tagjai számára az sem világos, hogy a kormányprogramban „átlagos 6%-os béremelést” hogyan értelmezzék. Nem elégedettek az ágazatra szánt 2 milliárd euróval sem, mivel ebbe az összegbe beleszámolták az uniós pénzeket. „A múltban ez az összeg meghaladta az 1 milliárd eurót, feltételezem, most is ilyen összeggel kell számolnunk” – mondta Pavol Ondek. 

Elégedetlen a programmal a pedagóguskamara is. „A kormány továbbra sem tudatosítja, hogy milyen súlyosan alulfinanszírozott az oktatásügy, és hogy ennek milyen hosszú távú következményei lesznek” – fogalmazott Branislav Kočan, a kamara képviselője. 

Nehezményezik azt is, hogy rendszeres béremeléssel csak 2018-tól számol a kormány, ráadásul azt az iskolahálózat optimalizációjához, az alkalmazottak elbocsátásához köti. „Már néhány éve folyamatban van a racionalizáció, az elmúlt 2,5 év alatt több mint háromezer alkalmazott távozott a középiskolai oktatásból” – állítja Ondek.  „2004-től a legnagyobb mértékű racionalizáció az alapiskolák esetében volt, nem zárkózunk el az újabb optimalizációtól, de a konkrét lépésekről nem a hivatalokban, hanem a terepen, a valós állapotokból kiindulva kellene dönteni” – magyarázta Alena Petáková, az alapiskolák képviseletében. A szakszervezetek képviselői jóval nagyobb teret látnak a középiskolák, a szakközépiskolák és a gimnáziumok racionalizációjára. „Itt azt is figyelembe kellene venni, hogy az idősebb diákoknál nem jelent gondot az utazás” – zárta Petáková. 

A szakszervezetek szerint pozitívum, hogy számolnak az oktatásügy hosszú távú koncepciójának kidolgozásával, és hogy nagyobb teret kaphatnak a pedagógusok a tanítási folyamat meghatározásában. Pozitív módosításokat terveznek az óvodák, a speciális iskolák esetében is. 

„Nem hisszük, hogy a kormány a parlamenti ülés előtt módosítja a kormányprogramot, ezért nem marad más választásunk, mint tiltakozni, és ismét felhívni a figyelmet arra, hogy a kormány kevés pénzt szán az ágazatra, a béreket is beleértve” – közölte Ondek. Nem zárta ki a további nyomásgyakorló akciókat, de a sztrájk lehetőségével csak végső esetben számolnak. 

Az oktatási minisztérium tiszteletben tartja a szakszervezet véleményét, ugyanakkor állítja, hogy a tárca már a kormányprogramban foglalt feladatok megoldásán dolgozik.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?