A neandervölgyi ember kihalásában az Afrikából behurcolt baktériumok is szerepet játszhattak

<p>A neandervölgyi ember kihalásában a Homo sapiens Afrikából Európába behurcolt baktériumai és vírusai is szerepet játszhattak egy új kutatás szerint.</p>

A Cambridge-i Egyetem és az Oxfordi Brookes Egyetem kutatói többféle kórokozó genetikai vizsgálatát végezték el - olvasható az American Journal of Physical Anthropology című szaklap aktuális számában.

Kimutatták, hogy a Helicobacter pylori baktérium, sok gyomorbetegség okozója már 88-116 ezer évvel ezelőtt megfertőzte a modern embert Afrikában. Nagyjából 52 ezer évvel ezelőtt a Homo sapiensszel együtt a baktérium is Európába érkezhetett - vélik a kutatók.
    
Európába érkezvén fertőzhette meg az ember "unokatestvérét", a neandervölgyi embert - többek között - nemi érintkezés útján. Néhány évszázaddal később, 35-40 ezer évvel ezelőtt az utóbbi eddig ismeretlen okokból kihalt.
    
A kutatók feltételezik, hogy a Helicobacter pylorival együtt a galandféreg, a tuberkulózis kórokozója és a herpeszvírus is szerepet játszhatott a faj kihalásában. A Herpes simplex nevű vírust például egy eddig ismeretlen, Afrikában honos emberelőd nagyjából 1,6 millió éves csontmaradványainak genetikai elemzésével találták meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?