Valódi Caravaggio lehet a Franciaországban egy padláson talált festmény

Párizs |

<p>Két tekintélyes szakértő szerint is eredeti az a Caravaggiónak tulajdonított olajfestmény, amelyre egy dél-franciaországi ház padlásán bukkantak két éve, de elismerik, hogy talán soha nem lesz teljes bizonyosság az ügyben.</p>

A több mint 400 éves festményt 2014 áprilisában egy csőtörés nyomán fedezték fel egy Toulouse környéki házban, ahol 150 évig rejtőzködött. Elvitték egy toulouse-i becsüshöz felmérni, aki Eric Turquin párizsi szakértő irodájának segítségét kérte.

A festmény a bibliai Juditot ábrázolja, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt.
    
Kedden Párizsban sajtótájékoztatón mutatta be a képet Turquin, aki szerint a különleges fény, a Caravaggióra jellemző energia, a biztos kézvezetés, a javítások hiánya és az alkalmazott technika arra utal, hogy a festmény valódi. 
    
Határozott véleménye ellenére Turquin elismerte, hogy a képről "mindig is több lesz a vita, mint a szakértői vélemény".
    
Osztja a kép eredeti voltával kapcsolatos álláspontot az egyik legjelentősebb Caravaggio-szakértő, Nicola Spinosa volt nápolyi múzeumigazgató is, aki szerint a bibliai Juditot ábrázoló festmény "csaknem bizonyosan a lombard mester keze munkája, még ha erre soha nem is lesz cáfolhatatlan bizonyíték".
    
Caravaggio alkotásaként a festmény piaci értéke 120 millió euróra tehető - közölte Turquin irodája. 
    
Mina Gregori Caravaggio-szakértő szerint a kép nem valódi, de "a minősége tagadhatatlan".
    
Két Caravaggio szakértő, akikkel Turquin konzultált, szintén úgy vélte, hogy a festmény Louis Finson, Caravaggio kortársaként ismert németalföldi festő alkotása, aki Olaszországban is alkotott és ismerte Caravaggiót. Finson műkereskedő is volt, számos Caravaggio-alkotásra tett szert, amelyekről másolatot készített - magyarázta Eric Turquin. 
    
Finson készített másolatot Caravaggio Judit és Holofernész című festményéről, amely ma egy olasz bank tulajdonában van, és egy nápolyi kiállításon látható. Turquin szakértői csoportja szerint Finson 1617-ben írt végrendeletében szerepel is a két Judit témájú festmény. Caravaggio Judit és Holofernész című festményét évszázadok óta eltűntként tartják nyilván. 
    
Az ügyet jól ismerő személyek azt mondták az AFP-nek, hogy jelentős műről van szó, akár Caravaggio, akár más festette azt. 
    
Rámutattak, hogy Caravaggio "problémás" festő az eredetiségkutatást illetően. Képeit nem szignálta, és sok a másolat. "A művészettörtént nem egzakt tudomány, az eredet megállapítása utalásokon, jeleken alapul és több évig is eltarthat, és még az is megtörténhet, hogy soha nem ad választ a kérdésre". 
    
A francia kulturális minisztérium megtiltotta, hogy a szakértői vizsgálatok előtt elhagyja Franciaország területét az olajfestmény. A tárca március 31-én kelt rendeletében "elutasította az exportengedély kiadását a Michelangelo Merisinek, közismert nevén Caravaggiónak tulajdonított Judit és Holofernész című festményre".
    
Az 1600-1610 között készült festményt "a közelmúltban fedezték fel újra, nagy művészi értéke van, és Caravaggio eltűnt festményeként lehet azonosítani" - közölte a minisztérium. 
    
A festményt a továbbiakban a Louvre művészettörténészei fogják vizsgálni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?