Dunajszky Géza kapta a Szlovákiai Civil Becsületrend díjat

Komárom |

<p>A második világháború utáni pozsony-ligetfalui tömegmészárlásokról Titkok nyomában címmel írt könyvet.</p>

A Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás kuratóriuma idén Dunajszky Gézának ítélte oda a Szlovákiai Civil Becsületrend díjat; az ünnepélyes díjátadót szombaton tartották Komáromban, a Kultúrpalota dísztermében.

A Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás a Magyar Civil Becsületrend felvidéki ágaként alakult 2014-ben, azzal a céllal, hogy felkutassa és példaként állítsa az emberek elé az önös érdek nélküli, emberi és erkölcsi értékek szellemében tevékenykedő személyeket. Ezt a törekvést fejezi ki jelmondatuk is: Virtute et exempla, azaz Erénnyel és példával. Klemen Terézia, a társulás vezetőjének szavai szerint a kuratórium minden évben olyan nemes emberi alapértékeket felmutató cselekedeteket, illetve a közösség és a régió érdekében tevékenykedő magánszemélyt díjaz, akinek munkáját sem más intézmény, sem magánszemély semmilyen módon nem honorálja. „Ezzel a kitüntetéssel nem jár pénzjutalom, nem számít a politikai hovatartozás, a bőrszín, csak az, hogy ki mennyire képviseli és közvetíti az alapvető emberi értékeket” – mondta.

A tanárként, karnagyként, kórusalapítóként, publicistaként is ismert Dunajszky Géza mindenekelőtt azzal a rendkívüli jelentőségű kutatómunkájával érdemelte ki a díjat, amellyel a második világháború befejezése után a pozsony-ligetfalui gyűjtőtáborban ártatlanul legyilkolt több száz magyarnak, németnek és szlováknak igyekszik igazságot szolgáltatni. A tömegmészárlásokról Titkok nyomában címmel jelent meg tényfeltáró könyve 2014-ben. Kezdeményezésére tavaly emléktáblát avattak az áldozatok tiszteletére. Alapítója a pozsony-ligetfalui Emlékmű-előkészítő Társaságnak, amelynek célja, hogy 2020-ig elkészüljön az áldozatok emlékműve is. „Magam sem gondoltam volna, hogy tudom, kik a gyilkosok, sőt, személyesen ismerem az egyik fő vétkest. Óriási hibát követtem volna el, ha nem szólalok meg, velem az összes titok sírba szállt volna” – fogalmazott Dunajszky Géza. Elmondta, ugyanakkor azt szeretné, ha az áldozatok halála nem volna értelmetlen, és az emléktábla, valamint a majdani emlékmű a magyar–szlovák megbékélés ügyét is szolgálná. A díjazottat méltató Csáky Pál európai parlamenti képviselő nem volt ennyire megengedő: szerinte a többségi nemzetnek is szembe kell néznie felelősségével, csak így érhető el a szlovák–magyar megbékélés. Egyben hangsúlyozta, a könyv megírásához jó adag civil kurázsira volt szükség a szerző részéről, a Pozsony-Ligetfaluban a második világháború után történtek ugyanis a mai napig a diplomáciailag kényes témák közé tartoznak, amit nem mernek feszegetni. Ezért külön elismerés jár a szerzőnek.

A díjátadón Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész, Pfeiferlik Tamás énekes (zongorán kísérte Kalmár Zsuzsanna, hegedűn Kulin Eduard), valamint a Concordia Vegyes kar közreműködött.

A Szlovákia Civil Becsületrend díjat tavaly adományozták első alkalommal, akkor Pósa Judit, a Pósa Lajos-kultusz éltetője kapta az elismerést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?