Viszik a lakásokat, mint a cukrot

Pozsony |

<p>Rekordolcsók a jelzáloghitelek, fogynak a lakások. Továbbra is a kétszobás a legkelendőbb. A nagy érdeklődés viszont felfelé nyomja az árakat.&nbsp;</p>

„A lakásvásárlás iránt érdeklődők körében a kétszobás lakások a legnépszerűbbek. Csaknem minden második vásárló ilyen ingatlanra vágyik, így nem csoda, hogy ezek a lakások kelnek el a leggyorsabban” – nyilatkozta Jana Glasová, a Postabank elemzője. Az eladott lakások negyede szerinte három, nagyjából a tizede négy-, 14 százaléka pedig egyszobás. A kínálati oldalon a lakások csaknem háromnegyede két- és háromszobás. „A jegybank elemzéséből kiderül, hogy nagyjából 2009 óta kétévente átlagosan egy négyzetméterrel nő az eladásra kínált lakások átlagos alapterülete, tavalyra így az országos átlag már elérte a 67 négyzetmétert” – mondta Mikuláš Cár, a jegybank elemzője. Az egyes megyék között azonban jelentős különbségek vannak. A legnagyobb bővülést Pozsony megyében mérték: a 2009-es 65-ről a tavalyi 78 négyzetméterre. Látványosabban nőtt a felkínált lakások alapterülete Nagyszombat és Kassa megyében, enyhébb mértékben pedig Nyitra megyében is. Az elmúlt három év egyik jellegzetessége Cár szerint az új építésű és az öregebb lakások árai közötti fokozatos kiegyenlítődés, ami részben azzal is magyarázható, hogy a régebbi és új lakások közötti minőségi különbség egyre kisebb. Míg 2014-ben havonta átlagosan 531 öregebb lakást adtak el, tavaly ez 670-re nőtt. Emiatt a kínálat is csökkent: a 2014-es 24 ezerről a tavalyi 19 ezerre. Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy az öregebb építésű lakások ára tavaly átlagosan 6 százalékkal nőtt, míg az új lakások esetében az áremelkedés nagyjából 4 százalékos volt. „Az ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára az elmúlt évben 1216 euróról 1227 euróra nőtt” – nyilatkozta Glasová, aki szerint azonban ezen belül a lakások ára gyorsabban emelkedett. Ez a trend az elemzők szerint idén is folytatódik, ami elsősorban az egyre kedvezőbb hitelkamatokkal magyarázható, hiszen ezeknek köszönhetően jóval többen engedhetik meg maguknak a lakásvásárlást. (mi)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?