A somorjai polgármester Solymoshoz fordul a szemétégető miatt

Somorja |

<p>Somorja városának polgármestere Bárdos Gábor az új környezetvédelmi miniszterhez, Solymos Lászlóhoz (Híd) fordul a városba tervezett szemétégető miatt.</p>

Bárdos szerint nem véletlen, hogy a magas hőfokon működő ún. plazmaégető megépítésére akkor adták ki az engedélyt, amikor a régi környezetvédelmi miniszter már leköszönt, az új pedig még nem lépett a helyére.

A város továbbra is elutasítja, hogy a SPV Dálovce vállalat megépítse a szemétégetőt, amelyre a környezetvédelmi minisztérium egy állásfoglalásában gyakorlatilag megadta az engedélyt. A polgármester szerint azonban az építkezéshez szükséges még a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség (Slovenská inšpekcia životného prostredia) engedélye is. A város a saját kompetenciájába tartozó, az égető építésével kapcsolatos telekrendezési folyamatokat leállította.

 Bársos a minisztérium által, kiadott állásfoglalásról az új tárcavezetővel, Solymos Lászlóval szeretne beszélni. Amennyiben az illetékes hivatalok végleg engedélyeznék a létesítményt, az égető építéséről népszavazást szeretnének kiírni a városban és a környező településeken. A kérdéses égetőben magas hőfokon semmisítenének meg 100 ezer tonna háztartási hulladékot évente. Bárdos a város képviselő-testületi ülésén ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Felső-Csallóköz régiója évente csak 22 ezer tonna ilyen hulladékot produkál, ezért szerinte az elkészült égetőbe más régiókból, esetleg külföldről is hoznának szemetet. Az égető engedélyeztetését már 2014-ben megkezdték. Somorja és a környező települések lakosai azonban akkor egy petícióban tiltakoztak a beruházás megvalósítása ellen. Ebben kiemelték, hogy a hulladékmegsemmisítőt az érékes ivóvízkészletekkel rendelkező Csallóközben építenék fel, amivel veszélyeztetnék ezeket a készleteket. A minisztérium végső állásfoglalásában azonban azt írja, hogy a létesítmény nem veszélyezteti a talajvizeket, mivel az égető nem produkál szennyvizet.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?