Ma van a nemzetközi roma nap

<p>A&nbsp;Nemzetközi Roma Nap&nbsp;(április 8) a&nbsp;<a href="https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Roma_kult%C3%BAra&amp;action…; title="Roma kultúra (a lap nem létezik)">roma kultúra</a>&nbsp;ünnepe, mely felhívja a figyelmet a romák társadalmi helyzetére is.</p>

Az ünnepet hivatalosan 1990-ben, a lengyelországi Serockban, a Nemzetközi Roma Unió (IRU) 4. Roma Világkongresszusán alapították a roma képviselők első nagy nemzetközi találkozójának emlékére, mely 1971 április 7-e és április 12-e közt zajlott Chelsfieldben, az Egyesült Királyság fővárosa, London közelében.

Itt fogadták el a cigány nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát, és ekkor ismerték el hivatalosan a cigány nyelvet. A roma zászló kék és zöld színű, közepén egy 16 küllős csakra, azaz kerék látható. A cigány himnusz szövegét 1969-ben Zarko Jovanovic írta, címe Djelem Djelem, a melódia egy népszerű szerb-roma szerelmes dal.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"226152","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
A világnap a világ számos országában évente ünnepségek, toleranciaerősítő rendezvények, viták és szakmai fórumok keretében ad alkalmat és lehetőséget, hogy széles társadalmi rétegek figyelmét hívják fel a roma közösségek kulturális értékei mellett a súlyos szociális, egzisztenciális helyzetére. A világnap segít hozzájárulni ahhoz is, hogy a lakosság megértse a cigányok problémáit.

Mintegy 13-15 millió cigány él világszerte, a legtöbben Európában. Őseik az indiai szubkontinensről indultak útnak mintegy ezer évvel ezelőtt. Ők magukat romnak vagy romának (ember) mondják, és a roma szervezetek javaslatára 1995 óta az Európa Tanács hivatalos dokumentumaiban is a roma megnevezés szerepel. A 2000 júliusában Prágában tartott 5. Roma Világkongresszus résztvevői kinyilvánították a (terület nélküli) cigány nemzetet, amelyet megpróbálnak elismertetni az ENSZ-szel, illetve megválasztották a nemzetközi roma parlamentet pozsonyi székhellyel.

Budapesten délelőtt tizenegykor a roma holokauszthoz kapcsolódó, iskolásoknak szóló segédanyagot, valamint az ötvenhatos cigány hősöknek emléket állító kisfilmeket mutatnak be a Terror Háza Múzeumban, Balog Zoltán humánerőforrás miniszter részvételével, este fél hétkor pedig ismét megtartják a Cigánykerék Roma Értékek Fesztivált a Dürer rendezvényházban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?