Solymos a kilencedik, Csáky és Miklós a csúcstartó

<p>A másfél hete kinevezett Solymos László a kilencedik magyar miniszter 1990 óta. Magyar politikus eddig csak három tárca élén állt.&nbsp;</p>

Solymos László, a kormány egyetlen magyar minisztere a kilencedik magyar politikus, aki az 1990-es első szabad választások óta kormánytag lett. Ez az ötödik választási ciklus, amikor magyar minisztere is van a szlovák kabinetnek.

Voltak kommunisták is

Kevésbé ismert tény, de 1989 előtt is voltak Csehszlovákiának magyar miniszterei (és parlamenti képviselői), ők a kommunista párt színeiben nyertek mandátumot – a szó szoros értelmében, szabad választásokról és népakaratról ugyanis szó sem lehetett.

Az egyik utolsó magyar kommunista miniszter Nagy Kázmér volt, aki a 80-as évek második felében munkaügyi, majd kereskedelmi és idegenforgalmi tárcavezető is volt a szlovák kormányban. Igaz, abban az időben a szövetségi csehszlovák kormánynak jelentősebb hatáskörei voltak, mint a szlováknak, és egy-egy miniszteri tisztségnél fontosabb volt a kommunista párt vezetőségében betöltött funkció.

Zászlós lett az első

Az 1989 utáni, demokratikus korszakban Zászlós Gábor volt az első kormánytag. Ő a rendszerváltó VPN listájáról, a Független Magyar Kezdeményezés tagjaként lett parlamenti képviselő, majd miniszterelnök-helyettes. Két rövidéletű kabinet tagja volt: előbb Vladimír Mečiar (1990–1991), majd Ján Čarnogurský (1991–1992) volt a főnöke.

1992–1998 között, a mečiarizmus időszakában nem volt magyar párt a koalíció tagja. 1998-ban, amikor az MKP kormánytag lett, a harmadik legerősebb pártként három minisztert jelölhetett. Csáky Pál kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes lett, Harna István az építésügyi és régiófejlesztési, Miklós László pedig a környezetvédelmi tárcát kapta.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"225454","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"385"}}]]

Egyszerre öt magyar miniszter

A második Dzurinda-kabinetben az MKP a második legerősebb párt volt és négy miniszteri posztot kapott. Csáky maradt kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, Miklós László pedig környezetvédelmi tárcavezető, Harnát az építésügy élén Gyurovszky László váltotta, emellett pedig a földművelésügy is a magyar párté lett: ezt Simon Zsolt vezethette. Az ötödik miniszter Szigeti László volt, aki a KDH távozása után 2016-ban szűk öt hónapra megkapta az oktatási tárcát (addig államtitkár volt).

A Radičová-kabinetben a Híd három helyet kapott, egy szlovák és két magyar minisztert nevezett: utóbbiak Simon Zsolt földművelésügyi és Nagy József környezetvédelmi tárcavezető voltak. Nagy csak pár hónappal a kabinet felállása után lett miniszter, először ugyanis újra létre kellett hozni a Ficóék által a sok botrány miatt beszántott minisztériumot.

A harmadik Fico-kormányban a Híd két miniszteri helyet kapott, Solymos László az egyetlen magyar tárcavezető.

Csáky és Miklós 2803 napig

A magyar miniszterek közül a hivatalban töltött időt tekintve Csáky Pál és Miklós László a rekorderek: csaknem két teljes cikluson keresztül, 2803 napig voltak tisztségükben (mindketten megszakítás nélkül).

A harmadik helyen Simon Zsoltot találjuk, aki közel hat évig volt tárcavezető (1991 napig). A többiek csak egy ciklusban voltak miniszterek (Zászlós két kormányban, de egy ciklusban).

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"225456","attributes":{"alt":"Miklós László és Csáky Pál miniszterként a parlamentben","author":"TASR-felvétel","class":"media-image","height":"359","title":"Miklós László és Csáky Pál miniszterként a parlamentben","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Csak három minisztérium volt „magyar”

Érdekesség, hogy 1990 óta (a mostanit is beleszámítva) összesen négy ciklusban volt magyarokat képviselő párt koalíciós tag, ám csupán három tárcát kaptak magyar miniszterek: a földművelésügyit (Dzurinda II. és Radičová), az építésügyit és régiófejlesztésit (Dzurinda I. és II. – azóta megszűnt a tárca), valamint a környezetvédelmit (Dzurinda I. és II., Radičová, Fico III.). Főleg ez utóbbi tűnik „magyar minisztériumnak”, amikor az MKP vagy a Híd koalícióra lépett, ezt mindig megkapta.

Egy rövid ideig, átmenetileg az oktatási tárcát kapta még magyar politikus, valamint a gyakorlatilag tárca nélküli, miniszterelnök-helyettesi posztra jelölhetett magyar párt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?