Hatvanöt évesen elhunyt Zaha Hadid építész

<p>Elhunyt Zaha Hadid iraki származású, Londonban élő sztárépítész. Hadidot egy miami kórházban hörghuruttal kezelték. Halálát szívinfarktus okozta.</p>

Zaha Hadid 1950. október 31-én született Bagdadban. Nyugati életmódot folytató családja Szaddam Husszein hatalomra jutását követően hagyta el az országot. Zaha Hadid az 1970-es évek elején érkezett Nagy-Britanniába, és Londonban a neves Architectural Association School of Architecture-ben tanult.    Az építész saját szavai szerint a művészi szabadságot csak Londonban tapasztalta meg igazán. "Választott hazám Nagy-Britannia, az egyetlen ország, ahol az ember művészileg sikeres, ugyanakkor excentrikus is lehet".     Az építészre a nyilvánosság akkor figyelt fel, amikor 1983-ban bemutatta a The Peak Leisure Club hongkongi szabadidő- és üdülési központ meg nem valósított terveit, amelyeken egyetlen egyenes vonal sem szerepelt.    Hadid tervei alapján 2003-ban készült el az első, nő által tervezett amerikai múzeumépület, az Ohio állambeli Contemporary Arts Center Cincinattiben.    2010 elején nyitotta meg kapuit Rómában a MAXXI, a XXI. századi művészetek múzeuma, amelynek cementből, üvegből és acélból készült épületének magas, világos termeiben nincsenek derékszögek.    Zaha Hadid az egyedüli nő, aki elnyerte - 2004-ben - az építészeti Nobel-díjként is emlegetett Pritzker-díjat. A MAXXI épületéért 2010-ben megkapta az év legjobb brit építészének járó Stirling-díjat is, amelyet a következő évben ismét neki ítéltek a londoni Evelyn Grace Akadémia épületéért. Tavaly az első női kitüntetettje lett a Brit Királyi Építészeti Intézet (RIBA) aranyérmének.    Hadid híres munkái közé tartozik a kínai kuangcsoui operaház és a londoni olimpiára épített vízi központ, a London Aquatics Centre. Németországban is több épület fűződik a nevéhez: ő tervezte többek között a Weil am Rheinban lévő tűzoltóállomást és a lipcsei BMW-központot.     2007-ben a budapesti Szervita téri parkolóház helyére tervezte az óriási kavics alakú Orco irodaházat, amely azonban végül nem valósult meg.    Zaha Hadid irodája részt vesz a Néprajzi Múzeum új épületére kiírt tervpályázaton is. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"225128","attributes":{"alt":"","author":"forrás: Penta Investments","class":"media-image","height":"266","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]A pozsonyi Óváros határán levő, Čulenova fantázianevet viselő épületegyüttest, melyet a Penta építtetett, is ő tervezte.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?