Az osztrák kulturális miniszter is méltatta az elhunyt író érdemeit

Bécs |

<p>&quot;Nagy óva intőként&quot; méltatta Kertész Imrét Josef Ostermayer osztrák kulturális miniszter.</p>

Michael Müller berlini főpolgármester korunk egyik legjelentősebb szerzőjeként emlékezett a csütörtökön elhunyt Nobel-díjas magyar íróra. Kertész Imre műveiben a nácik szörnyűséges rémtetteit dolgozta fel, és szüntelenül fellépett a totalitárius rezsimek ellen. És nem riadt vissza a mai Európa szélsőjobboldali áramlatainak kritikai magyarázatától sem - hangsúlyozta közleményében Josef Ostermayer.    Az osztrák szociáldemokrata politikus szerint "nem utolsó sorban a főművén, a Sorstalanságon kereken 13 éven át végzett munka tanúsítja, milyen nagy volt a motivációja, hogy a holokauszt túlélőjeként és a kor tanújaként irodalmi formában dolgozza fel személyes történetét".    Kertész Imre halálával "az irodalmi metropolisz Berlin egy nagy és fontos személyiségét veszítette el" - közölte csütörtökön Michael Müller, a német főváros főpolgármestere.    A német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa közleményében kiemelte, hogy Kertész Imre "korunk egyik legjelentősebb írója" volt.    Azzal a döntésével, hogy "a nemzetiszocialista holokauszt túlélőjeként városunkban él és alkot, erőteljes jelzést adott a megbékélésért és a párbeszédért" - tette hozzá.    Berlin mindig is büszke volt és az is marad, amiért "sok éven keresztül városunkból beszélt a teljes őszinteségnek és emberiességnek ez a világszerte meghallgatott hangja" - hangsúlyozta Michael Müller.    Berlin "egy nagy írót gyászol", és kifejezi együttérzését Kertész Imre családtagjainak, barátainak, ismerőseinek és pályatársainak - olvasható a főpolgármester közleményében.    A városvezető felidézte, hogy Kertész Imrét 2006-ban Berlin legmagasabb rangú elismerésével, az Ernst Reuter-emlékéremmel tüntették ki. Az irodalmi Nobel-díjas magyar író 2001-től 2012-ig élt a német fővárosban, a Berlini Művészeti Akadémia 2012-ben nyitotta meg a kézirataiból, leveleibő
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?