Több tízezren menekültek el Dél-Szudánból a szomszédos Szudánba az élelmiszerhiány miatt

<p>Mintegy 38 ezren menekültek el Dél-Szudánból a szomszédos Szudán területére január vége óta a legfiatalabb afrikai országban hónapok óta dúló polgárháború és az egyre romló gazdasági körülmények miatt - közölte Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő.</p>

A legtöbben Darfúr régió keleti részén kerestek menedéket. A térségbe az elmúlt időszakban átlagosan naponta ötszázan érkeztek, és számuk a múlt héten tovább emelkedett - tették hozzá a világszervezet tisztségviselői.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) tájékoztatása szerint rendkívül aggasztó a helyzet, amely még tovább rosszabbodhat, mivel a Nílus felső vidékén folyamatosan romlik az élelmiszer-ellátottság. 
    
A UNHCR az ivóvíz, élelmiszer, szállás és egészségügyi ellátás biztosítása érdekében sürgősen további pénzügyi támogatásra buzdított. A szervezet és 39 partnere által elindított dél-szudáni regionális menekültügyi program - amelynek működtetéséhez 1,3 milliárd dollárra lenne szükség - költségeinek eddig csupán 3 százaléka biztosított.
    
Humanitárius szervezetek adatai szerint a lakosság körülbelül egyharmada, több mint 3,5 millió ember éhezik Dél-Szudánban.
    
A legfiatalabb afrikai ország 2011-ben vált függetlenné Szudántól. A Salva Kiir dél-szudáni elnök és Riek Machar, az ellenzéki lázadók vezetője közötti hatalmi harcból kirobbant erőszak - amelynek elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult, hogy a két politikus különböző népcsoport tagja - 2013 vége óta tart Dél-Szudánban. A harcok során ezrek vesztették életüket, és mintegy kétmillióan menekültek el otthonaikból, a legtöbben a szomszédos országokban kerestek menedéket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?