Turizmus a terror árnyékában

Pozsony |

<p>Azt, hogy hol töltjük a nyári szabadságot, tán még soha nem kellett annyira meggondolni, mint idén.&nbsp;A fenyegető terrortámadások miatt egyre több, korábban nagy népszerűségnek örvendő ország veszélyessé vált, ezért nem kizárt, idéna vártnál jóval többen töltik majd szabadságukat Szlovákiában vagy a környező országokban.&nbsp;</p>

Az utazási irodák nem hivatalos statisztikái szerint az elmúlt években több ezerre nőtt azoknak a szlovákiai turistáknak a száma, akik egy előre megvásárolt utazást terrortámadásoktól való aggályok miatt lemondtak. A gyakori zavargások és a terrorveszély miatt már egy ideje csökkent az érdeklődés Egyiptom iránt. A terroristák már a biztonsági szakértők és utazási irodák képviselőinek azon állítására is rácáfoltak, mely szerint a szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően a turistaközpontok a veszélyesebb országokban is biztonságosak. Tunéziában ugyanis épp ilyen védett szállodában mészároltak le tavaly több turistát. 

Aki a tavalyi véres támadások után Tunéziáról is lemondott, inkább a biztonságosabb Törökországot választotta. Az elmúlt hetek eseményei, az ankarai és isztambuli véres merényletek miatt viszont már azt is háromszor meggondolják az emberek, hogy ide utazzanak, bár tény, török nyaralóközpontban merénylet eddig nem történt. 

Ha egy országban romlik a biztonsági helyzet, a szlovákiai utazási irodák az esetek többségében lehetőséget adnak arra, hogy a már megvásárolt nyaralást ingyen másikra cseréljük. Az irodáknak egyébként a külügyminisztérium ajánlásait is figyelniük kell, ugyanis ha atárca veszélyesnek minősít egy országot és nem ajánlja a kiutazást, akkor az irodák kötelesek visszafizetni a turistáknak a nyaralások árát. 

Görög panaszok 

Az idei nyaralásokat viszont nemcsak a terrormerényletek veszélye, hanem a menekültválság is befolyásolja. A BBC hírportál szerint a több sebből vérző Görögországnak további csapás, hogy a Törökországból áramló menekültek ezrei miatt jelentősen csökkent a szobafoglalások száma a görög szigeteken. „Szamoszon több mint 40 százalékkal, Leszboszon pedig több mint 80 százalékkal. Nem egy vendéglátóipari egység, szálloda és étterem már a csőd határán van“ - írja a BBC. 

Maradunk itthon? 

Stanislav Macko, a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetségének (SACKA) elnöke szerint az idegenforgalomra rendkívül nehéz időszak vár, s nem tartaná meglepőnek, ha az e heti brüsszeli merényleteket követően a nyugat-európai szállodákban jelentősen csökkenne a szobafoglalások száma; bizonyára a rövid, európai nagyvárosokban eltöltött hétvégi kirándulásokból is kevesebb lesz idén. „A pszichika nagyon erős befolyásoló tényező, az emberek egyszerűen félnek utazni. Ha már, akkor olyan országokat fognak választani, amelyek biztonságosabbak“ - mondta Macko, aki szerint Horvátország vagy Görögország népszerűsége a szlovákiai turisták körében nem fog csökkenni.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?