Eperjesen ünnepelték a magyar kultúra napját

Eperjes |

<p>A magyar nemzeti ünnep alkalmából szerdán a menetrend szerinti Rákóczi IC különjáratként indult Kassáról Eperjesre, ahol a vendégek a magyar kultúra és magyar&ndash;szlovák együttműködés napján Kossuth Lajos emléktábláját is megkoszorúzták.&nbsp;</p>

Az eseményen legalább háromszázan vetek részt.  Magyarország Kassai Főkonzulátusa ünnepi fogadástrendezett. A Rákóczi Intercity vonat más napokon csak Budapest és Kassa között közlekedik, de tegnap kivételesen Eperjesig szállította az utasokat. „A vonat a szlovák Közlekedési, Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium támogatásával közlekedett az ország harmadik legnagyobb városáig. A szlovákiai régiók érdeklődése a magyar kapcsolatok iránt nemcsak Magyarország, hanem a szlovákiai magyarság számára is fontos lehetőség” – mondta lapunknak Szesztay Ádám, Magyarország Kassai Főkonzulja. A rendezvény az eperjesi Evangélikus Kollégium nagytermében zajlott, a Kassai Magyar Református Gyülekezet Laudate Dominium kórusa, valamint az eperjesi Vocals Női Kamarkórus is fellépett. A fogadás megnyitóján elhangzott a magyar és a szlovák himnusz. „Tanárok, történészek, tisztviselők és magánemberek gyűltek itt össze, olyanok, akik tették a két nemzet közti kapcsolat fejlesztéséért. Megemlíteném Jozef Kuziakot, Margonya polgármesterét, aki a magyar emlékek és emlékhelyek ápolásáért megkapta a magyar arany érdemkeresztet. Ilyen emberek kellenek ahhoz, hogy jobb legyen a két nemzet közti viszony” – mondta Kolár Péter, a Csemadok kassai választmányának elnöke. A rendezvényen a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és az eperjesi evangélikus gimnázium igazgatója együttműködési megállapodást írt alá. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?