Híd: két miniszter, öt államtitkár

<p>Összesen öt minisztériumban lesz jelen valamilyen szinten a Híd, plusz parlamenti alelnöki széket kap. Mutatjuk a jelölteket.&nbsp;</p>

A Híd két minisztériumot vezethet a harmadik Fico-kormányban, ez már szerdán eldőlt: az igazságügyi és a környezetvédelmi tárcát. 

NÉZZE MEG AZ ÚJ MINISZTEREKET!

Ma kiderült az is, hogy összesen öt államtitkára lesz a pártnak. Egy-egy azoknál a tárcáknál, ahol minisztert ad a Híd, három pedig más minisztériumoknál. Bugár Béla pártelnök a mai koalíciós tárgyalások megkezdése előtt megerősítette, hogy a szociális ügyi, a közlekedési és az oktatási minisztériumban lesz államtitkáruk. A kulturális tárca vezetőségében – amely az oktatási mellett kisebbségi szempontból kiemeltnek számít – így ismét nem lesz hidas politikus.

Hivatalosan még a miniszterek neveit sem árulták el, nemhogy az államtitkárokét, háttér-információk alapján viszont tudható, kik kerülnek a kormányzatba. A minisztereket tegnap már bemutattuk, most kezdjük az államtitkárokkal.

Közlekedési minisztérium:

[[{"type":"media","view_mode":"media_small","fid":"223208","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"150","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"202"}}]]

Érsek Árpád (államtitkár)
Érsek Árpád a Radičová-kabinet idejében egy rövid ideig már ellátta ezt a tisztséget. 2010 novemberében került a minisztériumhoz, miután Ivan Švejnának egy korábbi botrány miatt távoznia kellett. 2012 tavaszáig, a kormány távozásáig volt a helyén. Érsek 2010-ben lépett be a nagypolitikába, az év októberében lett parlamenti képviselő, amikor a kormányba távozó Nagy József helyét foglalta el. Egy hónap múlva kapta meg államtitkári kinevezését. 2012–2016 között parlamenti képviselő.

Oktatási minisztérium:

[[{"type":"media","view_mode":"media_small","fid":"223210","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"150","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"202"}}]]

Peter Krajňák (államtitkár)
A tárca államtitkári posztjának várományosa ruszin nemzetiségű, 1981-ben született. Korábban nem volt képviselő, sem kormánytag. A Híd listáján a 15. helyen végzett. Az Eperjesi Egyetem Görögkatolikus Teológiai Karán szerzett diplomát, 2013 óta megyei képviselő Eperjes megye önkormányzatában, 2014 óta a Híd elnökségi tagja. Az ő feladata lenne, hogy „kordában tartsa” SNS-es főnökét.

Szociális ügyi minisztérium:

[[{"type":"media","view_mode":"media_small","fid":"223251","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"150","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"202"}}]]

Ivan Švejna (államtitkár)
Mielőtt belépett volna a politikába, Švejna gazdasági elemzőként vált ismertté. Először 2005-ben kóstolt be a politikába, Vpred nevű pártjával a 2005-ös megyei választásokon próbálta ki magát, sikertelenül. 2009-ben belépett a Hídba, 2010-ben a párt listájáról először szerzett mandutámot. A Radičová-kormányban a közlekedési minisztérium államtitkári posztját kapta, ahonnan pár hónap után egy korábbi, jobboldali agytrösztjét érintő botrány miatt kellett távoznia. Visszament a parlamentbe, a 2012–2016 közötti időszakot is ott töltötte képviselőként. A Híd alelnöke, gazdasági szakemberként rendszeresen kritizálta a Smer baloldali politikáját. 

A Híd miniszterei:

Igazságügyi miniszter:

[[{"type":"media","view_mode":"media_small","fid":"223113","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"150","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"202"}}]]

Lucia Žitňanská (HÍD)
Egyetemi oktató, 2002–2006 között a KDH jelöltjeként – de független szakértőként – az igazságügyi minisztérium államtitkára volt. Miután a KDH kilépett a koalícióból,  rövid ideig az SDKÚ színeiben volt miniszter, és be is lépett a pártba. 2006-tól SDKÚ-s képviselő, majd 2010–2012 között a Radičová-kabinet igazságügyi minisztere. 2014-ben az SDKÚ-ból a Hídba igazolt át, a párt alelnöke és szlovák arca. 

 

[[{"type":"media","view_mode":"media_small","fid":"223211","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"150","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"202"}}]]

Vitkó Andrea (államtitkár)
A párkányi Vitkó újonc a nagypolitikában, eddig képviselő sem volt. A Híd listáján a 22. helyen végzett, mellette egy smeres jelölt is államtitkár lesz a tárcánál. 

Környezetvédelmi miniszter:

[[{"type":"media","view_mode":"media_small","fid":"223116","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"150","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"202"}}]]

Solymos László (HÍD)
A Híd alapítása előtt az MKP tagja, pozsonyi járási elnöke volt. Két évtizeden keresztül vállalkozott, 2010-től parlamenti képviselő. A Híd frakciójának vezetője volt két cikluson keresztül. A párt alelnöke, most és 2012-ben is a Híd kampányfőnöke volt. Eddig nem foglakozott környezetvédelmi kérdésekkel. 

PARLAMENT

[[{"type":"media","view_mode":"media_small","fid":"223212","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"150","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"202"}}]]

Bugár Béla alelnök
A törvényhozásnak egy elnöke és négy alelnöke van, utóbbi helyek egyikét kapja meg a Híd. A poszt várományosa a pártelnök. Bugár Béla 1998–2006 között volt a törvényhozás alelnöke, majd 2010–2012 között ugyanezt a tisztséget látta el. A képviselők közül ő ül leghosszabb ideje a parlamentben: 1990 óta megszakítás nélkül a törvényhozás tagja (1990–1992 között Prágában, azóta a pozsonyi parlamentben). 
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?