Ezekkel a feltétekkel lép koalícióra a Híd a Smerrel

Pozsony |

<p><span style="font-size: 12px;">Sajtóértesülések szerint a Híd koalíciós feltételei között szerepelnek a kisebbségi jogok, a pro-európai magatartás, de a korrupció visszaszorítása is.</span></p>

Hétfőn tárgyal a lehetséges kormánykoalícióról a Smer, az SNS, a Híd valamint a Sieť vezetője. A Webnoviny.sk a Híd belső információra hivatkozva felsorol néhány olyan feltételt, amit Bugár Béla pártja a koalíciós partnereivel szemben támaszt.

A portálon közölt írás szerint a Híd párt egyik prioritása a kisebbségi jogok lesznek. Elsősorban a kisebbségi kultúra finanszírozásáról, a kétnyelvűség megerősítéséről, a kisiskolák felszámolásának megakadályozásáról és a szlovák nyelvtanítás módszertanának megváltoztatásáról van szó.

A továbbiakban egy 2030-ig tervezett konszenzuson alapuló oktatásfejlesztési tervet szeretnének kidolgozni. A társadalomismeretre, vagy más néven polgári nevelésre külön hangsúlyt fektetnének, akár csak a történelemoktatásra. A szakképzést nyújtó iskolákat összekötnék a munkaerőpiaccal, és a tanárok béreit is növelnék.

Az egészségügyben rendet szeretnének teremteni az orvosoknál fizetendő kisebb-nagyobb összegek terén is és országosan bevezetnék az eHealth rendszert.

A Híd által megfogalmazott sarokpontok között van még a jövendőbeli kormány nyílt pro-európai és pro-atlanti állásfoglalása is.

"A következő kormánynak teljes komolysággal kell vennie a NATO-partnereink felé tett kötelezettségeinket"- írja a portál a névtelen hidas forrásra hivatkozva.

A feltételek között szerepel, hogy minden törvényt lássanak el korrupcióellenes kiegészítéssel, fogadjanak el jogszabályt az offshore cégek ellen, de az is, hogy nyílt kormányzást folytasson a jövendőbeli kabinet.

"A rendőrség apolitizáltságát, és független belső rendőri ellenőrzést akarunk"- nyilatkozta a Híd egy képviselője a Webnoviny.sk, amely még arról is ír, hogy az ügyészségek és a bíróságok függetlenségét is meg szeretnék erősíteni.

A Webnoviny.sk értesülései szerint a párt a régiófejlesztés és a munkanélküliség csökkentésének terén is feltételeket fogalmazott meg a következő kormány számára. Irányított befektetésstimuláló intézkedésekkel szeretnék csökkenteni az országon belüli különbségeket, és a magas munkanélküliséggel küzdő régiók helyzetét javítani. Felélesztenék a hazai feldolgozóipart, segítenék a mezőgazdasági kis- és középvállalkozókat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?