A nem politikus

<p>Boris Kollár két választási eredménye között 5,92% a különbség &ndash; meglehetősen nagy. Az &bdquo;ország csődöre&rdquo; 2010-ben az acélosnak eufemizmussal sem nevezhető 0,7%-os támogatottságot bezsebelő, a választások után azonnal politikai jobblétre szenderült Unió &ndash; Egy Párt Szlovákiának listáján indult. Az alakulat 17 741 voksot kapott. Az akkor 44 éves Kollár a lista 7. helyén állt.</p>

Eltelt hat év, és Kollár 126 037 preferenciaszavazatot kapott, ezzel kormánytagokat és veterán politikusokat is maga mögé utasított, és egy 6,62%-os párt élén sétálhat be a parlamentbe. Ha mindezt hatéves, koncepciózus pártépítő munka eredményeként érte volna el, senki sem lepődne meg (igaz, a szombaton döntő trendeket figyelembe véve be sem jutott volna). Ám most mindazok, akik más – jobb híján használjuk ezt a szót –, standard pártokban évekig alapszervezeti tagként szívtak, járási, megyei szinten politizáltak, hogy végre felkerülhessenek a parlamenti listára, előbb esélytelen, utóbb, egy következő választásnál már befutó helyre, csikorgathatják a fogukat. Kollárnak ugyanis sikerült reprodukálni Igor Matovič és családja 2010-es bravúrját, politikusi múlt és párt nélkül berobbanni a politikai életbe, s nem heccpártként, mint a Pali Búcsúpohara Vidám Politikai Párt. A nagy bajuszú mozdonyvezetőre ugyanis a kampány zárultával már emelhettük is a búcsúpoharunkat, Kollár meg a most bejutott pártok közül az egykor kormánytényező Hidat is maga mögé utasította.

Kollár persze bejáratott márkanév, igaz, nem politikusként, és nem is kétségkívül létező gazdasági érdemeivel került a (bulvár)lapok címoldalára, hanem buja szerelmi életével. Ismertségét tehát nem nulláról kellett felépítenie. A bulvár multiapukának nevezte el őt, érdekes módon a hálószobabeli rotáció ellenére a hölgyválasztók körében is rendkívül népszerű volt. Celebpárttal korábban is próbálkoztak már parlamentbe jutni, a szlovák zsurnalisztikába örökre beírta magát például Nora Mojsejová sajtótájékoztatója, melyen, miközben az asszony beszélt, Braňo Mojsej egy gorillajelmezben ugrált. A sajtóesemény sokáig az alulmúlhatatlan kategória fokmérője maradt, a választásokon mégsem sikerült a botrányossággal arányos eredményt produkálni.

Kollár politikailag üres, pártjának nincs választási programja, így sikere valamelyest az irracionalitás diadala is, azt mutatja, hogy a választónak valóban a szívében van a döntés, a racionalitás hajlamos háttérbe szorulni a paraván mögött. Korábban voltak választások, amelyek az ország irányultságáról és a társadalmi értékekről szóltak. Az első szabad mellett kétségkívül ilyennek tarthatjuk az 1998-ast, a 2002-est, és a 2010-est is. Ebben a mostaniban az értékek háttérbe szorultak, kiszorították őket a felszínes lózungok. Ennek az össztársadalmi értékválságnak a nyertese Kollár, a nem politikus. De most már az. Ne írjuk le élből, meglátjuk, a rendszeren belül mit tud mutatni. Annyi biztos, hogy itt a nulláról indul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?