Zeman: Kotleba pártja fasiszta párt

<p><span style="font-size: 12px;">A Mi Szlovákiánk-Néppárt, amely a szombati szlovákiai választáson bejutott a pozsonyi parlamentbe, egy szabályos fasiszta párt - jelentette ki Milos Zeman cseh államfő hétfőn Karlovy Varyban, egy lakossági fórumon. Zeman szerint a szélsőjobboldal szlovákiai előretöréséért a sajtó is felelős.</span></p>

"Minden párt, amelynek nagy az előnye, ezt az előnyt fokozatosan elveszíti, mert egy sebesen futó szarvasra egyre többen vadásznak" - nyilatkozta egy, a Smer pártnak a vártnál gyengébb eredményét firtató kérdésre válaszolva a cseh köztársasági elnök. A Robert Fico vezette Smer négy éve 44 százalékkal egyszínű kormányt tudott alakítani, míg a mostani 28 százalékával csak a koalíciós kabinet jöhet számításba.

"Gratuláltam Robert Ficónak a választási győzelemhez, a 28,5 százalékhoz. És anélkül, hogy beavatkoznék Szlovákia belső ügyeibe, megjegyzem: meglepett annak a pártnak az előretörése, amelyet én fasisztának tartok. Ennek alapján feltételezem, hogy (Marián) Kotleba úr beperel" - fejtette ki Zeman.
    
"Ez egy szabályos fasiszta párt, amely ilyen formában nálunk (Csehországban) szerencsére nem létezik" - jelentette ki az államfő, aki korábban kormányfőként (1998-2002) a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke is volt. Zeman úgy véli: a szlovák média azzal, hogy kampányt folytatott Robert Fico ellen, tulajdonképpen maga is hozzájárult a Kotleba féle párt népszerűségének növekedéséhez.
    
A Marián Kotleba besztercebányai regionális elöljáró vezette Mi Szlovákiánk-Néppárt először jutott be a pozsonyi törvényhozásba. A párt a választások előtt Szlovákia NATO-tagsága, valamint a migránsok befogadása ellen kampányolt. Tagjai korábban rendszeresen részt vettek a romák elleni különböző akciókban is.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?