Cseh politikusok szerint nehéz lesz új kormányt alakítani Szlovákiában

Prága |

<p>&quot;Nagyon nehéz lesz új kormányt alakítani Szlovákiában a szombati parlamenti választás eredménye alapján&quot; &ndash; vélekedtek vasárnap a cseh politikusok. Egy stabil szlovák kormány felállása Csehország számára is nagyon fontos &ndash; mutatnak rá Prágában &ndash;, hiszen júliustól fél évig Szlovákia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.</p>

„Azt kívánom Szlovákiának, hogy mihamarabb erős és stabil kormány alakuljon, amellyel mint legközelebbi szomszédok az EU és a V4-ek keretein belül továbbra is szorosan együtt tudunk működni“ – írja Bohuslav Sobotka miniszterelnök sajtónyilatkozatában.

„Nagyon nehéz lesz Szlovákiában, ha nem egyenesen lehetetlen, értelmes kormányt alakítani“ – szögezte le Pavel Belobrádek, kormányfőhelyettes a Twitter közösségi portálon megejelent bejegyzésében.

Egy stabil szlovák kormány létrehozása Csehország számára is rendkívül fontos. „Az új szlovák kormány az év közepétől elnökölni fog az Európai Unióban, s a Cseh Köztársaság kész minden segítséget megadni ehhez a feladathoz“ – közölte Sobotka nyilatkozatában.  „A szlovák kormányzat stabilitása a Cseh Köztársaságnak is érdeke, elsősorban a soron következő szlovák EU-elnökség miatt, amely alatt olyan kérdéseket kell megoldani, mint a migrációs válság vagy a brit EU-népszavazás eredményének következményei“ – mutatott rá Pavel Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnöke.

Pavel Telicka, az ANO mozgalom EP-képviselője a Twitteren feltette a kérdést: „Megismétli Szlovákia a Cseh Szociáldemokrata Párt tragikus hibáját, amely a cseh EU-elnökség idejlén buktatta meg önző módon a cseh kormányt, vagy pedig a szlovák pártok képesek lesznek megegyezni egy új kormányban?“

Jirí Dienstbier cseh emberi jogi miniszter szerint Robert Fico kormányfő és a Smer elnöke hibát követett el, amikor a választási kampányban túlhangsúlyozta a migrációs témát. „A szociáldemokraták nem vehetik át a szélsőségesek témáit és retorikáját, ezzel elvesztik saját támogatásukat és megnyitják a teret a szélsőségesek előtt“ – jegyezte meg Dienstbier a Twitteren. „A szlovák választási lecke úgy szól: a populizmus nem kulcs a kormányzáshoz, inkább csak a még populistább és még szélsőségesebb politikai szubjektumoknak nyit utat“ – csatlakozott Dienstbierhez Pavel Telicka, aki korábban Csehország EU-biztosa is volt.

Szlovákiában a Robert Fico miniszterelnök vezette Smer nyerte a szombati parlamenti választást 28 százalék körüli eredménnyel. A parlamentbe nyolc párt jutott be, köztük a Marián Kotleba által vezetett, neonácinak minősített Mi Szlovákiánk-Néppárt is.

 

Érdekelheti még:

Hogyan szavaztak a nyugati magyarlakta járásokban?

Milyen lett az eredmény Gömör és Nógrád járásaiban?

Hogyan szavaztak a keleti magyarlakta járásokban?

EZ A 150 EMBER ÜLHET BE A PARLAMENTBE

CSAK 7 MAGYAR KÉPVISELŐ LESZ A PARLAMENTBEN

NAGY VÁLASZTÁSI ÖSSZEFOGLALÓNKAT ITT TALÁLJA

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?