A világ fele rövidlátó lehet 2050-re

<p>Ha a mostani trend folytatódik, akkor 2050-re a világ fele, nagyjából 5 milliárd ember rövidlátóvá válhat és ebből 1 milliárd meg is vakulhat - íra az <a href="https://sg.hu/cikkek/117572/a-vilag-fele-rovidlato-lehet-2050-re">sg.hu…;

Aggasztó kutatási eredményt tett közzé egy nemzetközi kutatócsoport, melynek értelmében ha a manapság tapasztalt trend folytatódik, akkor 2050-re a világ fele, nagyjából 5 milliárd ember rövidlátóvá válhat. És ha ez még nem lenne elég, akkor eme 5 milliárdból 1 milliárd feltehetően végleg elveszíti a látását. Ez hétszeres növekedést jelent az orvosi szakszóval myopiának nevezett rövidlátásban és a legrosszabb, hogy még mindig nem tudni pontosan, mi is okozza a betegséget. A legtöbben szimplán a monitorokra és mobilok kijelzőjére fogják a dolgot, de sajnos a helyzet cseppet sem ilyen egyszerű.

1970 és 2000 között Észak-Amerikában megduplázódott a rövidlátók száma, de a helyzet Ázsia bizonyos részein még borzalmasabb. Egy tanulmány szerint például Dél-Korea tinédzsereinek 96 százaléka szenved myopiában, de Szingapúrban, Kínában és Japánban is 80-90 százalék között mozog ez a szám. Éppen ezért állt össze egy nemzetközi kutatócsoport és megpróbálták a jelenlegi adatokat kivetíteni a jövőre és nagyon rossz eredményeket kaptak. A csapat 145 kutatást szedett össze, melyek során 2,1 millió embert figyeltek meg és ezekből azt állapították meg, hogy 2000-ben 1,4 milliárd rövidlátó embert regisztráltak (a Föld lakosságának 22,9 százaléka) és ebből 163 millió embernek volt esélye a teljes vakságra.

"Azt kell mondanunk, hogy az eredményeink alapján 2050-re 4,8 milliárd ember lesz rövidlátó (ez a világ népességének 49,8 százaléka) és ebből 938 millió személy meg is vakulhat" - foglalja össze a csoport a tanulmány eredményét. A rövidlátás ilyen mértékű növekedésére az indok igazából nagyon egyszerű: életmódváltás. A kutatók szerint manapság olyan sokat tartózkodunk belső, zárt terekben, mint soha előtte egyetlen korszakban sem az emberiség történelmében. Ezen pedig csak ront a képernyők előtt töltött idő. Azonban a biológiai oka a myopia megjelenésének továbbra sem ismert az orvosok előtt.

Sajnos az ilyen jellegű kutatások sem hoztak eddig eredményeket, hiszen az orvosok és kutatók előtt az sem világos, pontosan melyik állaton kellene elvégezni a vizsgálatokat. Azonban a gyerekek számára lehet megoldás. "A különböző megoldások közül a legjobbnak az tűnik, ha a gyermekek minimum napi 2 órát a szabadban töltenek" - árulta el a kutatás egyik résztvevője, Kovin Naidoo. "Tölthetünk órákat a gépeink előtt, de ugyanakkor a napi 2 óra a szabadban fontos és egyértelműen hasznos."

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?