OECD: fel kell áldozni a kisiskolák egy részét

Pozsony |

<p>Szlovákiának több pénzt kellene fordítania az oktatásügyre, az ágazat hatékonyabb gazdálkodása érdekében a kisiskolák bezárását, illetve azok összevonását javasolja az OECD.&nbsp;</p>

A hazai oktatásügy 2003–2013 közötti időszakát értékelte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Megállapításait két tanulmányban összegezte. Az OECD szakemberei pozitívan értékelik az oktatási intézmények normatív finanszírozási rendszerét, mely átlátható és nagy anyagi szabadságot nyújt az iskoláknak. 

 Ugyanakkor Szlovákia kevés pénzt fordít az ágazatra, emellett pedig konszolidálnia kellene iskolahálózatát. Angel Gurria, az OECD elnöke szerint Szlovákiában túl sok kisiskola működik, megoldást jelenthet ezek összevonása vagy néhány bezárása. „Ugyanakkor a minimális osztálylétszám is járható út lehet azzal, hogy a kisebb létszámú osztályokat nem az állami költségvetésből finanszíroznák” – magyarázta Gurria, aki szerint az utóbbi években mintegy 26%-kal csökkent a diákok száma, közben a pedagógusokból 7, az iskolákból pedig 10%-kal van kevesebb.  Juraj Draxler (Smer-jelölt) oktatásügyi miniszter szerint a racionalizáció valóban indokolt, ugyanakkor csak átgondolt, az oktatás minőségét szem előtt tartó kritériumok alapján lehet majd végrehajtani. 
A jelentés alapján az óvodai nevelésnek prioritást kellene élveznie. „Az államnak át kellene vennie az önkormányzatoktól az óvodák finanszírozását. Az óvodai nevelés nagyon fontos a gyermekek számára, viszont nem minden önkormányzat tudja vagy akarja megfelelő mértékben támogatni az óvodák működését” – mondta Angel Gurria. Kiemelte, hogy minden 3 és 5 éves kor közötti gyermeknek elérhetővé kell tenni az óvodalátogatást.  „Több mint 80 ezer támogató aláírást tartalmazó petíció sürgeti, hogy az óvodák kompetenciája ismét a tárca alá tartozzon” – ismerte el Juraj Draxler, arra azonban nem tért ki, hogy miért nem lépett az ügyben. 
Angel Gurria arra is kitért, hogy Szlovákiának komoly tartalékai vannak a különleges bánásmódot igénylő gyermekek, illetve a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és felzárkóztatása terén.  „A szlovák oktatásügy számára kihívás a roma közösség oktatása” – mondta az elnök. A béremelésekkel kapcsolatban Gurria kijelentette, hogy az OECD országok viszonylatában Szlovákiában valóban alacsonyak a pedagógusbérek.  „A szlovákiai viszonyokat tekintve az utóbbi években jelentősen emelkedtek a pedagógusbérek” – közölte, az OECD elnöke, ezzel gyakorlatilag osztva a kormány álláspontját. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?