Sokan az értékes részvényeiket is átruházzák az államra

Pozsony |

<p>Az idei első félévben a lakosság még megszabadulhat a valós érték-kel már nem rendelkező értékpapírjaitól. Mára azonban sokan átestek a ló túlsó oldalára, egyre többen kótyavetyélik el a legvonzóbb cégek részvényeit is.</p>

A tavaly tavasszal elfogadott szabályok szerint a reális értékkel már nem bíró értékpapírok tulajdonosai 2015 júliusától az idei év június 30-áig továbbra is átruházhatják részvényeiket az államra a Dlhopis társaságon keresztül. Az értékpapír-tulajdonosok csak így kerülhetik el a Központi Értékpapír-nyilvántartónak (CDCP) járó kezelési költség kifizetését. Kidobott pénz„Az igazán nagy probléma, hogy még mindig rengetegen vannak azok, akik nem váltak meg az értéktelen részvényeiktől, ugyanakkor tudatlanságból egyre többen ruházzák át az államra az értékes papírjaikat. Sokan ugyanis egyáltalán nem ellenőrzik, milyen értékpapírjaik is vannak” – nyilatkozta Miloslav Michalík, a Dlhopis társaság vezérigazgatója. Csak tavaly decemberben összesen 50 ezer euró értékű részvény átruházására adtak megbízást. Olyan papíroktól is megváltak, mint a Slovnaft kőolaj-finomító, az Általános Hitelbank (VÚB) vagy például az Allianz biztosító részvényei, amelyek értéke 450 és 1600 euró között mozog. „Az államnak nem érdeke, hogy ilyen papírokat is átruházzanak rá, ezzel ugyanis csak gondjai vannak, hiszen a tulajdonosok ezt később többnyire visszaigénylik” – tette hozzá Michalík. Új szabályokHogy a jövőben hasonló esetek ne forduljanak elő, a Dlhopis társaság új szabályokat fogadott el az értékpapírok átruházásával kapcsolatban. Az értékpapírjaikat átruházni kívánókat a társaság alkalmazottai figyelmeztetik, hogy valós értékkel bíró papíroktól szeretne megválni. Ilyen esetekben megkövetelik a tulajdonos írásbeli engedélyét az átruházáshoz. Megéri tájékozódniAz értéktelen papíroktól a Dlhopis pozsonyi központjában (Dlhopis, o.c.p., Trnavská cesta 100, 821 01 Bratislava) vagy 150 postahivatalon keresztül szabadulhatnak meg. Az átruházáshoz szükséges összes információt és az ehhez szükséges űrlapokat a társaság honlapján (www.dlhopisocp.sk) tették közzé. Itt található meg a részletes útmutatás azoknak is, akik ilyen papírokat örököltek, vagy akik a hozzátartozóik helyett szeretnék elintézni a papírok átruházását. Akik nem tudják, van-e számlájuk a Központi Értékpapír-nyilvántartónál, azok ezt ennek a honlapján (www.cdcp.sk) ellenőrizhetik. (vlv)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?