Már tuti: megépül a déli sztráda első szakasza

<p>A kormány jóváhagyta a pozsonyi körgyűrű megépítését, ennek része az R7-es Egyházgelléig vezető szakasza. Szakértők szerint drága a körgyűrű.</p>

2019-re elkészülhet az R7-es első szakasza, vagyis Egyházgellétől (Somorja és Dunaszerdahely között található a település) autópályán – hivatalosan gyorsforgalmi úton – lehet majd eljutni Pozsonyba. Ez lehet az első olyan sztrádaszakasz, amely magyarlakta területen épül meg teljes profilban (Gömörben épült már bő tíz éve két szakasz, félprofilban). 

Az R7-es a pozsonyi körgyűrű, a D4-es része, csak azért épülhet meg, mivel a kabinet elhatározta a volumenében sokkal nagyobb és drágább fővárosi második körgyűrű (az első a D1-es Pozsony külterületein áthaladó szakasza) felépítését. Az egész projekt tervét lásd a fenti képen, részletes térképeket ezen a linken talál. 

A kormány szerda délelőtti ülésén jóváhagyta a D4/R7-es megépítését, így Ján Počiatek közlekedési miniszter aláírhatja a 30 évre szóló szerződést a tender győztesével, a spanyol Cintra társaság vezette konzorciummal. Az egész körgyűrű 2020-ra készül el, az építkezés hónapokon belül megkezdődik, először pont az R7-est építik meg.

Irtó drága projekt

Ha még a választások előtt írják alá a szerződést, ez lesz Fico második kabinetjének legnagyobb megrendelése. A körgyűrűt és az R7-es első szakaszát körülbelül egymilliárd euróért fogják megépíteni. További százmilliókat fizet majd az állam a győztes cégnek a karbantartásért, 350 millióba kerül az utak alatti telkek felvásárlása, így a bankoknak fizetett kamattal együtt a teljes kiadások elérhetik a kétmilliárd eurót is.

A közlekedési és a pénzügyi tárca szerint előnyös-e a PPP-projekt, független szakértők és a jobboldali pártok többsége ebben kételkedik. Szakértők a kormány szemére vetik, hogy a tárca nem mérte fel, segítene-e a fővárosi forgalomnak a villamosforgalom kibővítése, nagy parkolók építése, az új parkolási politika vagy a belvárosba való behajtás fizetőssé tétele. A közlekedési minisztérium tanulmánya nem foglalkozik más megoldásokkal, csak a D4/R7 megépítésére összpontosít.

Érsek már építkezne, a többiek kritikusak

Az ellenzék nincs egységes véleményen azon, mi legyen a projekt sorsa. A Sieť, az OĽaNO–NOVA és a KDH például azt akarnák, hogy a D4/R7-ről már csak a következő kormány döntsön. Szerintük nem tisztességes, ha a kormány megbízatási idejének egyik legdrágább szerződéséről az utolsó pillanatban szavaz.

A Híd állásfoglalása szerint viszont minél korábban kezdik meg az építkezést, annál jobb. Érsek Árpád örömmel fogadta a kormány döntését. „A valós élet nem választási időszakokból áll, ezért örömmel fogadom, hogy a régiókban végre valami pozitív történik” – jelentette ki a döntés után a képviselő. Szerinte „itt már semmiféle halogatásnak” nincs értelme. „Ha nem írják alá minél előbb a szerződést, s megint elhalasztanak valamit, akkor könnyen előfordulhat, hogy az R7-est még 2018-ban sem kezdik el építeni, s ha nem indul el délre a gyorsforgalmi út, akkor annak a régiónak vége” – állítja Érsek Árpád (Híd) parlamenti képviselő, volt közlekedési államtitkár.

Ugyanakkor a párton belül sem osztja mindenki a nézetét, a Híd listáján induló Tomáš Meravý közgazdász, aki korábban Ivan Mikloš tanácsadója volt, korábban „pokolian túlárazott körgyűrűnek” nevezte a projektet. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?