Tolkien két költeményét fedezték fel egy nyolcvanéves iskolai évkönyvben

London |

<p>A Gyűrűk Ura-trilógia szerzője, J.R.R. Tolkien két ismeretlen költeménye került elő egy nyolcvanéves oxfordshire-i iskolai évkönyvből.&nbsp;</p>

Tolkien költeményeire az abingdoni Our Lady's School (Miasszonyunk Iskola) 1936-os kiadványában bukkant rá Wayne Hammond, az oxfordi professzor és író életének és munkásságának kutatója. Hammond figyelme azért fordult az iskola felé, mert megtalálta Tolkien egy feljegyzését arról, hogy két költeménye is megjelent az Abingdon Chronicle című kiadványban. Miután kiderítette, hogy a folyóirat az Our Lady's School évkönyve volt, felvette a kapcsolatot az iskola igazgatójával, Stephen Oliverrel.    
Oliver először nem találta meg a kérdéses példányt, ám később, az ott végzett diákok számára rendezett eseményre készülve véletlenül mégis ráakadt. "Óriási volt az örömöm, amikor megláttam a költeményeket. Rajongok Tolkienért, és nagy izgalommal fedeztem fel az iskolánkkal való kapcsolatát" - mesélte az igazgató.   
A The Shadow Man című költemény annak a versnek egy változata, amely Tolkien Bombadil Toma kalandjai című művében, 1962-ben jelent meg. Férfi és nő egymásra találásáról szól, akik ezután már csak egy árnyékon osztoznak. A Noel című vers pedig egy karácsonyi költemény, amely Szűz Máriát állítja a középpontba, talán ezért is küldte Tolkien az iskolának, amely a nevét viseli.    
A The Guardian című brit lap beszámolója szerint az iskola azt tervezi, hogy kiállításon mutatja be a verseket és keletkezésük hátterét.   
"Mindkét költemény rendkívül hangulatos, és titokzatos légkör hatja át. Nagyon megindított, amikor először elolvastam őket" - mondta Oliver.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?