Ámokfutás a hajrában

<p>Furcsa módon három héttel a választások előtt tartott a Smer programbemutató konferenciát, amelyről nem hiányzott a külső ellenséggel való riogatás, az ország megvédése, és Brüsszel, azaz az EU szidalmazása.&nbsp;</p>

Ficóék egyben az 500 eurós minimálbért és az EU átlagos életszínvonala 85 százalékának elérését ígérték arra az esetre, ha ők fognak kormányozni az elkövetkező négy évben is. Nem is tudom, melyik politikus használta legutóbb ezt a kombinációt… Amilyen szépen indult a kormánypárt számára az ősz, ahogy rácuppant a menekülttémára, úgy kezd fogyni körülötte a levegő a választások előtt. Persze, ne legyenek illúzióink, a választásokat természetesen Robert Fico fogja megnyerni, messze maga mögé utasítva mindenkit, de fél évvel ezelőtt még ők sem így tervezték a hajrát. A pedagógusok és a nővérek, valamint Kostka masszőr megtette azt, amire az ellenzéki pártok nem voltak képesek. Egyrészt megváltoztatták a kampánytémákat és a közbeszédet, másrészt elkezdték lemorzsolni a Smer szavazóit. Legalábbis erről árulkodik a felmérések többsége: a koalíciós kényszer nemhogy egyértelműnek tűnik, de a legújabb adatok szerint akár az is megtörténhet, hogy az SNS-szel sem tudna kettesben kormányt alakítani a Smer. Természetesen egyelőre ez csak a vágyak szintjén jelenik meg, de azért nem lehetetlen. A kormánypárt továbbra is a jobboldal felé kacsintgat, de nincs kétség afelől, hogy ha stabil koalíciós partnerre talál az SNS-ben, őt fogja választani. Az SNS teljesen megfelelne neki mint koalíciós partner, nyugodtan elhihetik, ez a két párt a pénzen kívül nem sok mindenen veszne össze. A Smer közben egyre piszkosabb módszerekhez nyúl, hogy leszalámizza az ellenzéket. Igor Matovičot természetesen nem kell félteni, de azért olyat már nagyon régen, legfeljebb a mečiari időkben látott ez az ország, hogy egy ellenzéki pártelnök nyolc évvel ezelőtti gazdasági ügyeit pont a választások előtt vegye elő a rendőrség. Ha akarták volna, nyolc évük lett volna rá, hogy felgöngyölítsék az ügyet, és most sem feltétlenül ez a cél, hanem hogy a választási kampány alatt adócsalás gyanúja miatt eljárást indítsanak Matovič ellen. A Smer ezt azért teheti meg, mert a teljes végrehajtó hatalmat és annak csatolt részeit is az irányítása alá vonta, így nem jelent gondot egy kicsit nyomást gyakorolni az adóhatóságra, a rendőrségre, vagy akár az ügyészségre, hogy nézzenek utána Matovič ügyeinek. Mondhatnánk, hogy megérdemli, mert hasonlóan cinkelt lapokkal játszik, de nem szabad elfelejteni, hogy a hatalom ezt elvileg bármelyik ellenzéki párttal, vagy bárkivel megteheti, aki kellemetlen számára. A választás pedig azon is eldőlhet, hogy hány párt marad közvetlenül a vonal alatt. A szakértők szerint az utolsó pillanatban a Sieťnek és a Hídnak van a legnagyobb esélye a jobboldali maradékszavazatok begyűjtésére, ám ennek is csak akkor lesz értelme, ha ez a jobboldali alternatívát erősíti majd. Ha folytatódna a Smer és különösen Robert Fico utolsó hetekben megkezdett ámokfutása, az nagyon rossz fényt vetne az országra. Ezt kellene minden áron megállítani.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?