Hova lettek a szlovák nacionalisták?

<p>Amikor pár éve el kellett magyarázni valakinek, hogy milyen módon is nyilvánul meg a szlovákiai nacionalizmus, viszonylag egyszerű dolga volt az egyszeri honpolgárnak: el lehetett mondani, hogy ott van az SNS, élén a részegeskedő Ján Slotával, aki előszeretettel gyalázza a magyarokat és vállalhatatlan dolgokat mond.&nbsp;</p>

Idén, a parlamenti választások előtt azt látjuk, hogy Slota eltűnt, az SNS visszafogta magát, és Marián Kotleba sem köpdös Kossuth-szobrokra szabadidejében. Akkor vajon mi a helyzet?  A pártokon és programjaikon túlnézve a szlovákiai nacionalizmus nem tűnt el, legfeljebb egy kicsit átalakult. A társadalomban a kisebbségi problémákkal kapcsolatos értetlenség és ellenállás legalább annyira nagy, mint korábban. Mindössze annyi történt, hogy az utóbbi időben nem voltak túlhangsúlyozva a „magyar” témák, nem voltak látható, éles konfliktusok. De a széles nyilvánosság még mindig értetlenül kérdi, mit keresünk mi Szlovákiában, és sokak számára még a Híd is veszélyes elhajló, az MKP-ról nem is beszélve. De a nacionalizmus máris megnyilvánul, ha valamelyik szereplő elővesz valamiféle – bármilyen, akár gazdasági, akár társadalmi jellegű – követelést.  De nézzük a pártokat. A felmérések alapján egyre biztosabb az SNS parlamenti helye. A Ján Slotát váltó Andrej Danko viszonylag sikeresen kezelte a slotai nehéz örökséget, pártjának sikerül elegendő lemorzsolódó Smer-választót és hagyományos SNS-szavazót megszólítania. A kérdés talán már csak az, hogy a nemzetiek kormánypozícióba kerülnek-e, vagy ellenzékiként tovább építik magukat négy évig a parlamentben.  A nacionalizmus másik tipikus, „újhullámos” képviselője, a Kotlebaféle Mi Szlovákiánk Néppárt nehéz feladat elé állítja az elemzőket, mert a népszerűségét nagyon nehezen lehet kimutatni. Miután Kotleba az országos karrier helyett Besztercebánya megye kifosztására koncentrál, pártjának a híre nem óriásplakátokon, hanem szájhagyomány útján terjed, ráadásul a nyílt magyarellenesség helyett inkább a romákat és a régi, korrupt politikai elitet ostorozza – ismételten fontos megjegyezni azonban, hogy ez csak ideiglenes állapot. A Mi Szlovákiánk Néppárt egyetlen felmérés szerint sem kerül be a parlamentbe, de valószínűleg jobb eredményt ér el annál, mint azt a felmérések most mutatják.  A „hagyományos” politikai pártokat a lappangó nacionalizmus jellemzi: a Smer most nem foglalkozik hangsúlyosan a témával, de aluldimenzionálja a kisebbségekkel kapcsolatos intézményeket, ügyeket. A szlovák pártok hozzáállását pedig jól mutatja, hogy a választási programjuknak most sincs olyan része, amely a szlovákiai etnikai kisebbségekkel foglalkozna. Ez előrejelzi a jövőbeni értetlenséget is, ha előkerülne bármilyen kisebbségi téma, legyen szó akár nyelvhasználati, akár regionális gondokról. A saját érdekünkben fellépő képviseletünk csak akkor lesz, ha megválasztjuk magunknak.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?