A házasság hete

<p>Aházasság hete van. Az idén már 20 országban megtartott rendezvény célja a házasság, mint modern érték propagálása.</p>

A házasság nem elavult dolog. Nagy tévedés, hogy a „másoktól különbözni akaró“, „kreatív“, „független“, „eredeti“ párok mind papír nélkül élnek, s a házasság csupán a „begyöpösödött“, „konformista“, „konzervatív“ emberek választása, mint ahogyan arra a médiában gyakran történik utalás (a fenti jelzőket is egy lapból vettem). Ugyanakkor a házasság hete alkalmából megszólaló ismeretlen és celeb házaspárok arra is figyelmeztetnek, hogy mint minden emberi kapcsolat, a házasság is csak akkor működik, ha mindkét fél folyamatosan ápolja. A jó házasság tehát nem magától értetődő ajándék, hanem (időnként) kemény, nagyon kemény munka. 

Sokszor halljuk, hogy egyre csökken a házasságkötések száma. Szlovákiában a múlt század hetvenes éveinek második felében évente 44 ezer házasságot kötöttek. Ez volt a csúcs. A mélypont 2001, amikor 23 800 házasságkötés volt, majd enyhe növekedés jött: 2013-ban 25 491 házasságot kötöttek. Tehát míg a hetvenes években csaknem 9, jelenleg nem egész 5 házasság jut 1 000 lakosra. Aházasságok 80 százaléka mindkét fél esetében az első házasság, egyébként a vőlegények 85–87 százaléka, a menyasszonyok 87–89 százaléka először lép a házasság kötelékébe.

Az együttélésről szóló statisztikákból az derül ki, hogy a papír nélküli együttélést választó pároknak csak negyede hajadon/nőtlen, háromnegyedüket két elvált vagy egy elvált és egy hajadon/nőtlen partner alkotja. Mindez alátámasztja a hoszszú távú tendenciát, mely szerint a párkapcsolatban élő hajadonok/nőtlenek döntő többsége az együttélést ideiglenes megoldásnak tartja, egyfajta próbaidőszaknak, amit házasságkötés követ. 

E jelenségeknek nemzetiségi vetületük is van. A szlovák, ruszin és ukrán nemzetiségűeknél az együttélők aránya alacsonyabb az országos átlagnál, a többiek, főleg a magyarok, csehek, de leginkább a romák esetében felülmúlja az országos értéket. 

Mindezt a Fórum Intézet kutatásai is alátámasztják. A hetvenes években a szlovákiai magyarok körében az összlakossághoz hasonlóan csaknem 9 házasság jutott 1 000 főre, 2011-ben viszont már csak 3,8. Ennek most csak két okát említem. Az egyik, hogy a magyarok között valóban magasabb az együtt élők aránya, amit befolyásol a magyar nemzetiségű romáknak a többi romához hasonló magasabb együttélési aránya. További ok a vegyes házasság: a magyarok egy része statisztikailag szlovákként köt házasságot. Nem tűnik el, csak átalakul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?